søndag den 28. juni 2009

Open Source-debatten

Der er ikke den store grund til at juble over open source-debatten blandt danske politikere for de fleste af dem er dybt afhængige af embedsmandsapparatet for nogensinde at kunne gennemskue hvad der er fornuftigt, og hvad der ikke er værd at satse på.

Faktisk har offentlig IT haft en årelang tradition for altid at blive DYRERE, mere FEJLBEHÆFTET og mindre effektiv end andre steder. Hvorfor mon? Fordi der alt for ofte søges formelt uddannede mennesker i stedet for at gøre som de private virksomheder gør. Formel uddannelse er en god ting for at danne "basis", men bagefter kommer den fase hvor der skal indsættes praktisk viden og erfaring med både soft- og hardwareproblemer.

Når folk først får den fornødne viden er det ikke Linux eller Windows der er interessant. Den debat afhænger af så meget andet, herunder i særlig grad hvad der arbejdes med. Skal du bruge programmer som kun findes til enten Windows eller MacOS, så skal du naturligvis IKKE satse på Linux på din desktop. Omvendt kan du nemt bruge Linux på en server til webhosting når du alligevel satser på blogs med PHP og MySQL etc.

Alle de ting som folk begynder at diskutere har intet med det reelle problem at gøre. F.eks. vil man diskutere Microsofts "åbne" standard vs. OpenOffice's brug af det i forvejen kendte XML-format... Har du OpenOffice KAN DU ALT. Uden problemer. Har du MS Office kan du mange af de samme ting, men du kommer til at betale for det.

Når flertallet af de offentligt ansatte KUN bruger tekstbehandling og regneark, hvorfor pokker skulle de så have et helt kontorsystem? Nej, vel? Slet ikke når det koster et par tusinde pr. medarbejder at vedligeholde...

Men politikerne afventer rapporten som skal vise guldkornene før de bestemmer sig, og præcis hér har man ikke lyttet til de udenlandske erfaringer. Det kan undre voldsomt i en tidsalder hvor alt med EU på nyder stor bevågenhed....

Ingen kommentarer: