Partiernes styring

Det er naturligvis altid svært at generalisere. Det ligger i generaliseringens natur, at der altid vil være nogle der falder udenfor den ramme man opsætter.

Dog kan man godt opsætte tre generelle tendenser inden for politiske partier:
  • Topstyrede partier
  • Græsrodspartier
  • Den 'ligegyldige' masse

Topstyrede partier
Der er flere partier, der er stærkt topstyrede. I denne gruppe ville man i særdeleshed fremhæve Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Førstnævnte startede topstyret, og sidstnævnte blev det efter det kaos der opstod i kølvandet på navneændringen fra Ny Alliance.

Man har et behov for at markere sig, men samtidig undgå de værste politiske fadæser, og det styres ofte via 'topstyring' - altså en formand som har total magt.

Græsrodspartier
I denne gruppe ville man især nævne Enhedslisten, men SF har også elementer af dette fænomen.

De menige medlemmer har en del at skulle have sagt, og ofte nævnes 'baglandet' når politiske kommentatorer skal definere problematikker i potentielle forlig.

Den 'ligegyldige' masse
Den ligegyldige masse er alle partierne, som forsøger at søge ind mod midten. De har enkelte mærkesager, men ellers er der tale om det jævne politiske budskab, hvor man helst ikke vil skille sig specielt ud.

Man hører ofte folk fra disse partier tale om at være 'politisk ansvarlige'. Nok fordi de godt selv er klar over der er tale om væsentlige kompromiser i jagten på magten...

Hvordan det går med disse forskelle ses af alle. Nogle partier har regelmæssige kriser, mens andre kører mere stabilt ned gennem historien.

Ingen kommentarer: