torsdag den 29. november 2018

Sagen om svindel i Socialstyrelsen - hvad kan vi lære?

Det er af yderste vigtighed, at sagen om svindel i Socialstyrelsen - i folkemunde Britta-sagen - ikke kun kommer til at handle om den konkrete svindel, der skete i den enkelte organisation. Faktisk burde der være masser af læring for ALLE offentlige styrelser, hvis man gider begynde at tage det alvorligt, at det offentlige faktisk administrerer vores skattekroner.



Der er ingen tvivl om, at vi alle gerne betaler vores skat med glæde. Ikke at det er nok, for der skal kontanter i kassen - og her begynder det at gøre ondt. Særligt fordi sager som den konkrete om underslæb af over 100 millioner synes at være noget, der kunne være undgået.

Pressen har tidligere fortalt, hvordan en konkret henvendelse for snart et årti siden bare blev skrinlagt. Man havde ikke den fornødne viden og/eller vilje til at forstå, hvad henvendelsen handlede om, og den blev afvist af Skat...

Det er ikke kønt. Det er faktisk meget grimt, for at sige det pænt.

Der er brug for, at statsrevisorernes kritik, som er sket på flere områder, begynder at blive taget alvorligt, og her kunne man godt tænke sig, at man fik et specialkorps med veluddannede medarbejdere, som kunne tage rundt i landet, når der opstår mistanke om svindel.

Et sådan korps bør ikke KUN bestå af akademikere, men også af folk, som faktisk kan lugte lunten. Altså mennesker som har hands-on erfaring dels med bogføring, men også et vågent øje for hvornår der foregår noget som ikke synes at være helt i orden. I samme åndedrag som vi ved, at hackere kan vende om til lovlydigt arbejde, så kan bedrageri-dømte også bruges i den egenskab, at de som regel kan se de ting, som de pæne akademikere ikke altid har blik for.

Hvad vil sådan et korps koste? Det er et godt spørgsmål, men i en verden hvor der administreres for milliarder, og sker budgetoverskridelser for millioner i flere projekter, så burde det være noget, som tjente sig selv ind.

Man kan først se resultatet, hvis man prøver det. :-)

For i yderste konsekvens kan svindel underminere hele vores samfund. Ikke kun svindel i form af underslæb, men også svindel, når ledende medarbejdere ikke er vågne over for budgetoverskridelser alene når der er udsigt til dem, men bare bruger en laisser-faire holdning, der koster skatteborgerne mange penge.

Der MÅ og SKAL ryddes op i de offentlige systemer, og hvor der er en vilje, er der en vej. Det handler bare om at komme i gang - og man kan godt undre sig over hvorfor tanken ikke er strejfet de ærede politikere for længst.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: