onsdag den 15. maj 2019

Valgkommentar 6: Kunne vi få en bedre adfærd på Tinge?

I dag skal vi diskutere noget, der præger næsten alle medlemmer af Folketinget. Den dårlige adfærd, som præger flertallet blandt medlemmerne af vores parlament. Retfærdigvis skal det siges, at der er enkelte, som ikke gør disse ting, men hvis skoen passer, synes jeg man bør gå i den, hvis en af disse politikere læser med i disse 15 valgkommentarer op til det kommende folketingsvalg.

Der er flere områder, der kan irritere os voldsomt, når vi følger med på Folketingskanalen, og jeg har delt dem op i disse tre områder:
  • Når man er færdig med afstemning og skal forlade salen - støjniveauet
  • Når man træder op på talerstolen - tonen
  • Når man er uenig med folk - den manglende gensidige respekt

Lad os tage et blik på dem hver for sig...

Når man er færdig med afstemning og skal forlade salen - støjniveauet
Tingets formand, Pia Kjærsgaard, har påtalt det mange gange fra formandsstolen. Folketingsmedlemmer opfører sig som børnehavebørn, når de skal forlade salen. Det rager dem en høstblomst, at der foregår et parlamentarisk arbejde. Det er meget højlydt, og det er en skændsel mod vores demokrati.

Børnehavebørn ved ikke bedre, men efterhånden som de går i børnehave, lærer de, at være mere rolige. Det samme kan desværre ikke siges om medlemmerne af vores parlament, og det er yderst skuffende, for at sige det pænt.

Når man træder op på talerstolen - tonen
Når man har et budskab, så klæder det ikke politikere at tale negativt om bestemte samfundsgrupper. Det gælder uanset om man taler om de ledige, udlændinge, ens modstandere eller noget andet. Det burde være muligt at bruge et ordentligt sprog.

Igen kunne man ønske sig, at flere brugte Clement Kjersgaards princip om, at jo mere uenige vi er med hinanden, jo pænere skal vi tale sammen. Det kræver, at alle siger fra over for dette, for at vi kan få en bedre tone.

Hvordan skal jeg forklare mine børn, at man skal tale ordentligt, når de kan se politikerne tale så groft som de ofte gør på skærmen?

Det gør mig en smule skuffet, når folk, som skulle være 'værdige' til at træde ind på Christiansborg, ikke formår at tale pænere.

Når man er uenig med folk - den manglende gensidige respekt
I tv-debatter ser man tydeligt, at politikere enten taler udenom, eller afbryder hinanden. Det er det eneste de ikke kan inde i Folketinget, men til gengæld skorter det ikke på vrangtolkninger af ens modstanders partiprogram og/eller udtalelser, når man skal diskutere konkrete lovforslag. Det er bare heller ikke i orden, og det burde være muligt at finde en debatstil, som viser gensidig respekt.

Konklusion
Jeg mistænker, at der skal en udskiftning af taburetter til før forholdene bedres. Dette har været stærkt kritisabelt de seneste år, og det er en belastning for alle med en god opdragelse, at være vidne til den adfærd vi ser på Folketingskanalen.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere.

Ingen kommentarer: