fredag den 10. juli 2020

Brug for bedre ledelse i det offentlige

Plejesvigtet i Aarhus på Kongsgården er desværre ikke noget særsyn. Der er en del som er i branchen af de forkerte grunde. Det er ikke omsorgen for andre som er den primære ledestjerne - og det gælder både på gulvet, men også i ledelsen. Det har vækket en debat, som desværre er lige så gammel som jeg selv er, og jeg nærmer mig de 50...

Der er brug for forbedring - ikke kun snak om forbedring. Vi ser alt for tit, at der kommer fokus på en sag i kortere tid, og når medierne derefter går videre til andre sager, så forbliver alt som det plejer at være.

For meget Javel, hr. minister!

Mange kender BBC-serien Javel, hr. minister og fortsættelsen Javel, hr. statsminister - og det er desværre ikke kun den rene fiktion! Der er brug for mindre Humphrey (udenomssnakkeren) og mere handling. Afbureaukratisering og ansvarliggørelsen af medarbejderne er ingen trussel for ledelser, men derimod en form for empowerment. Der er brug for, at vise både tillid og tiltro til, at kritiske røster er klare i mælet, fordi de har øje for forbedringer.

Som det er nu, sker der ofte det, at man fyrer de ansvarlige og bevarer ja-sigerne uden skelen til de egentlige kompetencer, som ville gavne omsorgen og ledelsen i offentlige instanser. Man skyder hellere budbringeren, som sætter fokus på problemerne, frem for, at gøre noget ved selve problemerne...

Vi KAN hvis vi vil

Vi KAN skabe den nødvendige forandring, hvis vi vil. Det kræver så bare, at vi når til den erkendelse, at det ikke dur, at se bort fra MTA, APV og andre ledelsesværktøjer. De skal bruges til forbedring, og folk skal ikke længere forfremmes på grund af loyalitet alene, men baseret på kompetencer, så vi endelig kan frigøre de ressourcer, som et af verdens dyreste offentlige systemer bør have rum til.

Der kan være brug for at kaste penge ind i denne fornyelse, men det handler bestemt ikke kun om penge. Det handler om den profil man har ansat efter. NÅR og HVIS man begynder at agere professionelt kan vi få den velfærd alle taler om, men som bare ikke opnås fordi skrankepave-mentaliteten får lov til at stortrives i en kultur der er bundrådden i flere af lagene rundt omkring i landet.

Fortsat god sommer til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: