mandag den 24. februar 2020

Når politik bliver ren populisme

Det er ret kendetegnende for mange af de forslag, som dukker op med regelmæssige mellemrum, at det er populisme garneret med relativt logiske argumenter, som bagefter får lov til at stå alene, og alt for ofte uimodsagt - både af de danske medier, men desværre også politikerkolleger, som ved bedre...


Senest har Marcus Knuth, som ny-konservativ, foreslået - med sin formands opbakning - at man ikke skal kunne få dansk statsborgerskab, hvis man har siddet bare én dag i fængsel. Det kunne jo i nogles ører godt lyde dragende, men der er desværre en bagside ved tankegangen.

Før dette, så lad os slå fast, at alt har en konsekvens!
Da jeg i sin tid gik på en produktionshøjskole, så var der en ung mand, som engang havde begået et væbnet røveri. Han havde udstået sin straf, og senere fundet sig en kæreste og fået barn med hende. Han var en godt resocialiseret ung mand, som nu ønskede at blive taxachauffør.

Her er loven MEGET tydelig, og alle kender grundreglen, så han måtte naturligvis acceptere, at det var umuligt. Her havde hans dumme handling en livsvarig konsekvens. Sådan er det på flere områder. Lovgivningen skal naturligvis ikke ændres dér, for det handler om tryghed, når man sætter sig ind i en taxa. Det er bare vigtigt at huske, når man skal debattere emnet, for mange - som ikke kender branchen - kan godt være uvidende om et SÅ specifikt krav. Du kan heller ikke blive politimand, hvis du er tidligere straffet, ligesom du ikke kan blive sikkerhedsgodkendt, hvis du står i RKI, fordi man så vurderer, at der skulle være en øget risiko for, at du kan gå på kompromis af økonomiske grunde.

Alle kan komme til at få en fængselsstraf - en tur i byen er nok!
Hvad der til gengæld BURDE være almen viden for enhver med en juridisk embedseksamen eller et studie i statskundskab er, at en bytur kan være nok til, at man næste morgen vågner til både tømmermænd og en fængselsstraf...

Din kammerat - uanset køn - bliver overfaldet, og du forsvarer denne kammerat, men til din store ulempe, så brækker vedkommende armen da du forsøger at undvige slag fra vedkommende.

I den ideelle verden er det selvforsvar, men i virkeligheden er der alvorlig risiko for, at du får 40 dage i spjældet, også selvom du har reddet liv. En sådan straf vil - hvis forslaget blev lov - være nok til, at du ikke kan få et dansk statsborgerskab, selvom du ikke er voldsmand.

Det er det en forsvarsadvokat vil kalde nødvendigt nødværge, men hvis ikke der er vidner til optrinnet, så er det DIG der kan stå med et juridisk problem.

Når man derfor sammenligner det populistiske forslag med virkeligheden, så er der en risiko for, at man rammer FORKERT, og det er især et problem, når man bagefter tænker på de vanekriminelle man derefter er sat i bås med, bare fordi man vælger at redde liv frem for bare at se på, for omvendt burde der jo være en straf for meddelagtighed, når man hører om de mange som bare ser på, frem for dels at alarmere politiet, men også undlader at standse et overfald.

Alting har en konsekvens
Som Mick Øgendahl siger i sit stand-up show, så har det en konsekvens, hvis du går ind og provokerer en gruppe rockere i deres egen rockerborg. :-)

Det er i forvejen ganske fornuftigt, at man hidtil har haft en grænse ved et års fængsel. Det er i forvejen en væsentlig stramning i forhold til tidligere, men tanken om, at dag ét skal være nok er simpelthen den typiske overbudspolitik, som savner enhver form for saglig juridisk basis. Vi BØR have en nedre grænse for hvilken retorik man kan bruge om andre mennesker - og det især inden for det politiske.

Hvis man først tillader gadedrenge med mentalt nuanceringsniveau som i en børnehave at sætte dagsordenen, så er vi ikke længere et civiliseret demokrati. Det VAR tidligere det mål, der gjorde, at man grinte af landsbytosserne i Fremskridtspartiet. Hvordan det nogensinde har smittet det politiske landskab med en retorik, som netop minder om en børnehave er mig en gåde...

Man bliver SÅ træt af politik, når der ikke er flere, der protesterer.

Det er i hvert fald ikke det JEG forbinder med ordentlighed og anstændighed.

Alle bloggens læsere ønskes en rigtig god dag herfra.

Ingen kommentarer: