torsdag den 19. marts 2020

Coronakrisen afslører væsentlige mangler i krisehåndteringen

Der er slet ingen tvivl om, at befolkningen naturligvis SKAL respektere de råd, der gives i forbindelse med Coronakrisen. En af dem er bl.a. at holde sig orienteret på hjemmesiden coronasmitte.dk. Dog er der en væsentlig ting, som er blevet afsløret under denne krise, og det gælder kommunikationen fra politikere og myndigheder.

NÅR der er et spørgsmål som fx hvilken konkret viden myndighederne har om strandede danskere, så skal en udenrigsminister ikke danse omkring emnet med referencer til danskerlisten og alle mulige andre ting, som allerede er blevet fortalt. Så skal man hellere sige, at man ikke ønsker at besvare spørgsmålet. Eller også besvare spørgsmålet KLART og TYDELIGT.

Det øger politikerleden, at man med den ene hånd indfører restriktioner, mens man med den anden ikke vil besvare konkrete spørgsmål kort og præcist. Længere er den bare ikke!

En ansvarlig befolkning lytter til sine politikere, til regeringen og til myndigheden. I den kontekst SKAL kommunikationen være så entydig og præcis som overhovedet muligt. Det burde være formålet med, at man som regering afholder et pressemøde.

Den nuværende krise er IKKE tidspunktet for drillerier, og jeg mener, man bør vise alle partierne den respekt, at man anerkender, at alle vil ud på den anden side af coronakrisen med så få konsekvenser som overhovedet muligt. I dét perspektiv burde det være nemt, at give klare svar. Det ER ukendt terrirorium, og jo bedre man kommunikerer, jo mindre vil kritikken være efter krisen er overstået.

Når man kan høre en person sige, at man har lavet et IT-system for at holde styr på hvilke værnemidler der er rundt omkring, så må jeg som almindelig kontormus grine en smule. Enhver kunne lave et Excel regneark med kolonner for lokation og antal, som kan ligge på en central server uden de helt store krumspring. Det handler om STYRING af de systemer, der allerede findes, og ikke udenomssnak.

Med andre ord: den dygtige koordinator på den slags tænker ud af boksen, skaber løsninger, og blæser på om designet er kønt. Det handler om, at tingene virker, så man bruger systemer som de KAN bruges - ikke at man genopfinder hjulet hver gang der kommer en ny brik i puslespillet...

Afslutningsvis skal der lyde en stor ros til de folk, som er vokset med opgaven, til dem som kunne deres stof helt fra starten af, og så en opmuntring til, at dem, som slås med udfordringer lærer at bruge HELE deres netværk. Løsninger skabes når alle tænker fælles med målet for øje.

God dag til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: