fredag den 15. maj 2020

En tynd kop the - partilederdebatten i aftes

Uden at skulle gå helt ned i en ord-for-ord gennemgang, så kan man konstatere, at der kom meget lidt nyt ved aftenens partilederdebat, der blev samsendt på DR1 og TV2/TV2 News, sendt fra Statens Museum for kunsts lokaler.


Hvis du ikke så debatten, så er du ikke gået glip af ret meget. Så er det sagt!

Hvis du derimod så debatten, så er du nok også ganske skuffet. Kort inde i debatten får vi som seere præcis samme formulering som statsministeren har brugt lige siden 9. marts, nemlig, at Mette Frederiksen ikke vil forhandle for åben skærm.

Man skal vist være meget godtroende fan af Socialdemokraterne for at hoppe på dén forklaring flere måneder inde i coronakrisen. Smarte slogans holder ikke evigt. :-)

Når Mette Frederiksen nu i det mindste begynder at være positiv over for en genåbning af grænsen for dem, som har lejet et sommerhus eller en campingplads, så skyldes det kun én eneste grund, og det er, at der er flertal for det blandt folketingets medlemmer.

Aftenens kvalmende enighed - ikke meget grundlag for debat

Når partier har valgt at være åh så enige om alting, så er der ikke meget grundlag for debat. Der var heldigvis nogle, som udfordrede til, at man kunne tage debatten om en udvidelse af fase 2 straks. Det gjaldt både de Radikales formand Morten Østergaard, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Venstres Jakob Ellemann-Jensen, men ellers var det kun bittesmå pip, der kunne udfordre 'Mor Mette', som hun lidt spøgefuldt bliver kaldt i nogle kredse.

Det er helt fair, at politikerne står sammen i en krisetid. Det er kun godt, at der kommer løsninger på tværs af blokkene. Der er i mange sammenhænge brug for mere samarbejde. Det er der ikke mange, der kan være uenige i. Dog er der en ting, som forsvinder i den slags sammenhold, og det er de indlysende forskel, der må og skal være mellem partierne.

Den nødvendige grønne omstilling

Når den grønne dagsorden indtil for nylig var lagt i syltekrukken, så kunne man godt fornemme den underliggende agenda. Man ville gerne udsætte diskussionen om den grønne omstilling. Her har vi en unik chance for at vise, at der rent faktisk er penge i at gå foran med et godt eksempel. Når Nye borgerlige kommer med deres påstand om, at det er en dyr omstilling, så SKAL det tales imod. Det er en nødvendig omstilling, og så skal man ikke være så konfliktsky, at man lader den slags påstande passere.

Vores børn og børnebørn fortjener, at vi tager miljø og klima alvorligt, og politikerne MÅ vise, at de godt kan håndtere flere emner samtidig. Man skal ikke have fulgt politik ret længe for at vide, at de får serveret mange emner på et sølvfad. Høringssvar er fordøjet i forvejen, og selv dem, der fremstår som enkeltsagspartier fordi de fluekn*pper om detaljer i et forsøg på at virke kloge, afsløres hurtigt at mangle dels den økonomiske indsigt, men også den nødvendige udmøntning, når lov skal omdannes til bekendtgørelse om et emne.

Du kan godt sidde som dansker og mene, at vi skal gøre én ting, men når relevante EU-direktiver og andre samarbejdskonventioner skal med, så er sagerne nogle gange lidt mere komplicerede end de slogans man hører i debatter som gårsdagens partilederdebat...

Statsministerens spørgetime case in point

Dem der følger statsministerens spørgetime vil for længst have bemærket, at man i forvejen bruger denne tid som en profilering af egen politik. Der er slet ikke den udfordring af det politiske status quo, som egentlig var intentionen bag indførelsen af denne spørgetime.

Det er paradekomik for begyndere, og det forbavser mig, at der ikke er flere der kalder bluffet. Kommentatorerne går på skærmen med detaljeanalyser som om det var noget der ændrede tingenes tilstand, men i realiteten er det spil for galleriet. Det udstiller faktisk hvor svage enkelte forpersoner rent faktisk er, at de ikke kan stille bedre spørgsmål.

Alt i alt kan vi konstatere, at vi har de politikere vi fortjener, for det er de folk vi har valgt ind, som står bag dem. Men der er også lidt Kejserens klæder over komikken i dansk politik, og det er også en af grundene til, jeg skriver langt mindre på denne blog end tidligere. Politik handler alt for lidt om indhold, og langt mere om spin end godt er.

Hvordan var dit syn på aftenens partilederdebat?

God weekend herfra til bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: