onsdag den 9. september 2020

Klimakampen - en bunden opgave

Foto: Oplev Vejle

Der kan ikke være nogen diskussion om, at klimakampen er en bunden opgave. Vaget grundlovsdag i 2019 talte sit eget tydelige sprog. Vi kan ikke negligere behovet for både en national, men sandelig også en individuel indsats.

Her til morgen skrev jeg dette tweet, som måtte deles i fire tweets i en tråd:

"Tak til @gotv2dk for fokus på affaldssortering og #dkgreen. Super, at skraldemanden fortalte, at man i Norge kan opnå 96% bliver genbrugt via central sortering. Miljøminister @LeaWermelin afviser central sortering fordi eksperter afviser centralt system. Nu kunne man - qva erfaringer gennem #covid19dk krisen - godt spørge HVILKE eksperter? Hvorfor er vores norske broderfolk klogere end vi danskere? HVIS der skal sorteres i ti fraktioner, så bliver der en dyr omstilling af transportfasen, og når en skraldemand med 34 års erfaring TYDELIGT siger kun 1 ud af 25 husstande de besøgte i går gjorde det snorlige, hvad er så forventningen til at >90% af danskerne lærer det inden 1. juli 2021? #dkpol Jeg kunne også godt ønske flere blev bedre, men må erkende, at selv det at adskille flamenco fra pap, og bukke det sammen er 'for svært' for nogle af naboerne. Jeg irriteres fordi det gør renovationen dyrere, især hvis ikke jeg rettede når jeg ser fejl. Man bliver SÅ træt af, alle TALER om emnet, men når det kommer til handling, så er mange nogle dovne vanedyr!
Vi MÅ kunne gøre det bedre
:-)"

Kilde: https://twitter.com/henrikblunck_dk/status/1303566294227316738?s=20

Det er nemlig en vigtig udfordring, vi står over for. Når man hører folk, der ikke 'gider' sortere glas, men bare smider hele baduljen i restaffald, eller ser, at folk ikke kan adskille flamenco fra pap, så ER der lang vej til målstregen.

Vi skal TURDE stille de vigtige spørgsmål, både til os selv, men også til hinanden. Vil vi det her? Eller skal staten igen overtage en opgave, vi burde kunne løse?

Der er mange spørgsmål, der skal løses inden 1. juli 2021, herunder også de logistiske udfordringer med tømninger af de miljøbokse, som hele ordningen vil blive afhængig af.

Først til rosen

Der hvor jeg selv bor, er der ganske få meter til både en papir- og glaskube, og de bliver flittigt brugt. Det bør vi huske. Mange VIL gerne gøre en positiv indsats, og det fortjener virkelig at blive rost, for det er et vigtigt element i hele systemet, at folk tager et ansvar.

Butikkerne oplever også, at mange køber indkøbsnet frem for plasticposer, og det er glædeligt. Genbrug er det nye sort.

Vi skal også gøre det rigtige, når ingen kigger med

Det er ingen kunst at gøre det rigtige, når der er kamera på. Det vigtige handler om, at vi også kaster ispapiret i skraldespanden når ingen kigger med. Det er dér, vores karakter viser sig: at vi hver især vænner os til, at tage ansvar for vores handlinger.

Da jeg 6. marts skrev Smid ikke affald i naturen på TV-kalundborgs hjemmeside var det efter jeg havde været i Nytteindsatsen i kommunen. Vi så nogle skrækkelige eksempler, som virkelig fortjente en adfærdsændring. Det er uvist hvor mange - eller få! 😀 - der havde læst indlægget, men jeg håber da at have gjort en forskel bare hos enkelte, som så måske kan spredes via øvrige indlæg fra andre herunder på sociale platforme. Det er en kamp, der skal vindes ved at budskabet gentages, så ingen kan sige, at de ikke havde hørt om vigtigheden af denne klimakamp...

God dag til alle læserne. 👍

Ingen kommentarer: