tirsdag den 13. juni 2023

Tre pejlemærker op til sommerferien

Der er TRE væsentlige ting at holde øje med nu hvor vi er ved at gå ind i en sommerferie:

  • NATO-topmødet i Vilnius
  • Jakob Ellemanns genkomst til august
  • Folkemødet på Bornholm

Man kan altid diskutere rækkefølgen. Hvad der er vigtigst for den ene vil være mindre væsentligt for en anden. Dog er der én ting, vi slet ikke kan komme udenom, og det er, at baglandet i Venstre kan blive en gamechanger, hvis ikke Jakob Ellemann går endog meget tydeligt ind på den politiske arena, når han menes at være rask 1. august. Der er ikke flere chancer for at gøre et indtryk.

NATO-topmødet i Vilnius

Der er næppe ret mange, der ikke ønsker at en dansk statsminister kunne blive den næste generalsekretær efter Stoltenberg. Der kan så til gengæld være stor forskel i, hvorfor mange håber hun får jobbet.

For min egen del tænker jeg, at vi så slipper af med hende. Det står jeg gerne ved. Jeg mener virkelig, at man objektivt må konstatere, at Socialdemokratiet lige nu er et af de mest topstyrede partier i danmarkshistorien. Selv Dansk Folkeparti minder om spejderdrenge i forhold til den kontrol Mette Frederiksen udviser over for gruppen. Hun har bygget videre på den tradition, der tidligere er skabt for, at hvis man går imod partilinjen, så ryger ordførerskaberne.

I andre partier er den slags omdiskuteret, og kan vække harme hos partikolleger. Ikke i S mere. Der er ikke én eneste i folketingsgruppen, som har tænkt en selvstændig politisk tanke - og skulle den være tænkt, så har man holdt den for sig selv, for hvis den går det mindste imod partilinjen, så får det konsekvenser.

Hvis - eller NÅR - Mette Frederiksen får jobbet, så er der et kæmpe vakuum i partiet. Den ene kandidat er lige så kedelig som at se maling tørre [Wammen] og den anden kan ikke finde ud af, at håndtere sin dårlige parkeringer med en respekt for både medier og befolkning. Det kan meget vel blive et rigtig rivegilde, hvis nogen får nok...

Jakob Ellemanns genkomst til august

Den største usikkerhed ligger omkring forsvars- og vicestatsministerens genkomst på den politiske scene. Første august finder vi ud af, om han er et såret dyr på savannen, eller om han er fuldt og helt tilbage. Det kan meget vel afgøre hans politiske karriere, for han kan forvente at lande i samråd ret hurtigt efter han er tilbage - og hans vigtigste aktiv, troværdigheden, kan meget vel lide ubodelig skade, når dét samråd er overstået.

Folkemødet på Bornholm

 Folkemødet kan meget vel blive en cliffhanger. Hvis der er nogle, der er modige, så er det fx Alex Vanopslagh fra LA og/eller en Pelle Dragsted fra Enhedslisten. Ligeså populisterne, som nemt kan ønske at 'kapre' dagsordenen på et tidspunkt, hvor mange ser med.

Uanset hvad der kommer til at ske, så ønskes alle en rigtig god sommer.

1 kommentar:

Henrik V Blunck sagde ...

Vi har nu hørt at Biden har anmodet Stoltenberg om at blive lidt endnu, da de nuværende kandidater ikke kan opnå den krævede koncensus. Det får én til at tænke, at Ungarn og Tyrkiet kan være et par af de lande som har sagt nej i forhold til Mette Frederiksen. Her mangler man, at der var nogen der turde fortælle de to lande hvor skabet skal stå...