tirsdag den 7. december 2021

Julefreden sænker sig over dansk politik

Nu hvor finansloven er på plads, er regeringen sikret et år mere. Støttepartierne gik ind til forhandlingerne som terriere, men er kommet ud som puddelhunde. Det kan man have sine meninger om, og jeg tror allerede jeg med denne første sætning har tydeliggjort min holdning.

Miljøet kræver, at vi får prioriteret elbiler. Signalet er klart: elselskaberne tøver, for man ønsker at have sugerøret nede i statskassen (vores fælles 'formue') før man går i gang med at nærme sig det konkrete behov. Der sælges flere elbiler end nogensinde, og alligevel er antallet af ladestandere ikke fulgt med.

Signalpolitik for fuld udblæsning

Det er ren signalpolitik for fuld udblæsning. Se hvor meget vi gør for miljøet, og alligevel kan man spørge sig om ikke det er værd at tænke over, at forsyningsselskaberne prioriterer internet over standere til de solgte elbiler. Vi har stadig byer hvor kommunalpolitikerne burde levere svar på hvorfor man har eksklusivaftaler omkring internet, så andre udbydere ikke kan komme ind på markedet alene fordi det lokale antennelaug har førsteret på fx boligselskaberne. Markedet skulle være frit, men du kan bare lave et almindeligt onlinetjek af din adresse, hvorefter du får svaret, at din adresse ikke kan få den pågældende udbyder, fordi der i forvejen er en leverandør af signal.

Støttepartiernes tilhængere spørger ofte: "Hvad er alternativet?" Det skulle dermed være undskyldningen for at støtte det eksisterende, fordi en blå regering skulle være helt sort. Det er derfor jeg senest anbefalede podcasten Partiløs. For pointen er ikke hvad der er af alternativ, men derimod hvilken politik man selv vil bakke op om. Nogle gange skal man bare banke i bordet, og sige: "Det der er bare ikke godt nok!"

Når man kan slynge et tal som 400 mio ud som om det var en kæmpe formue til SFO'er og uddannelse, og man bagefter betænker sig, at det kun er et beløb på 4 mio i snit pr. kommune, så har man ikke ret stor sans for proportioner, vel?

Hvad bliver der af Moderaterne?

Lars Løkke Rasmussen havde tilkendegivet, at man ville etablere sig efter kommunalvalget. Det er snart en måned siden, det valg blev overstået, og alligevel er der lige præcis ikke sket spor. Det må være den største overraskelse for de mange, der gav deres støtteerklæring til, at partiet skulle være opstillingsberettiget til næste valg.

Man lurepasser, og forpasser den chance der ellers var til stede for at komme med et alternativ, nemlig en midtsøgende - og bredere - politisk fundering. Håbet var ellers længe lysegrønt, men visner efterhånden som tiden går...

Nu hvor julefreden således sænker sig over dansk politik, så er alt ved det gamle. Man råber lidt i øst og vest, men i bund og grund er der ikke sket ret meget, når man antager det evigt populære helikopterperspektiv.

Glædelig jul og Godt nytår til alle bloggens læsere.

Ingen kommentarer: