torsdag den 2. oktober 2008

På tide at kigge på ungdomskriminalitet

Det er på høje tid at begynde at udnytte den fulde strafferamme. Lokalt har vi i denne uge oplevet at en skoles nyligt afsluttede kunst i skolegården er blevet ødelagt af unge mennesker på knallert. Værst af alt er jo, at man normalt BØR være 16 år for overhovedet at køre på den slags køretøj, så der SKULLE kun være to år til fuld myndighedsalder. Ofte er det langt yngre mennesker som laver ULYKKER på et sådant køretøj.

Når det så er sagt så lærte vi helt tilbage til Erhvervsret på Roskilde Handelsskole tilbage i 1990 at der var mulighed for at straffe et barn/en ung, der havde foretaget en handling som viste en sådan modenhed at vedkommende burde straffes som voksen. Når det er sagt, så ved alle, at vi i mange år har opereret med en 15 års grænse pga den kriminelle lavalder. Den grænse bør vi alle overveje om ikke den burde ændres. Man kunne f.eks. bevare den seksuelle lavalder som værende 15, men indføre en 12 års grænse som kriminel lavalder.

Der er kommet alt for stor spekulation i at foretage ulovligheder så længe man netop er lige under denne 15-års grænse. Derfor er det også på tide, at lovlydige borgere viser, at vi ganske enkelt ikke vil finde os i den slags adfærd mere. Dét signal vil virke særdeles præventivt fordi man således ikke kan være fredet alene på grund af alder. Det har nemlig vist sig, at spekulationen i at fastholde den kunstige grænse kun bunder i en manglende vilje til konsekvens.

Det har de unge mennesker gennemskuet, og derfor er det på tide at skifte signal.

Ingen kommentarer: