søndag den 13. april 2014

Forsoningskommission? Relationen til Grønland...

Jeg blev noget overrasket da jeg i dag hørte om man har etableret en såkaldt forsoningskommission på Grønland for at se på relationen til Danmark. Det kan til tider godt være en smule anstrengt at tænke på Grønland, for vi skal altid høre om hvordan dette drukfældige folk har det så slemt, og når kassen så er lukket op, og der er kommet endnu et tilskud, så er der ro på bagsmækken - for en alt for kort stund.

Jeg beklager hvis jeg udtrykker mig for direkte. Jeg har STOR sympati for situationen med Thule, stor sympati for at et folk som lever i en så yderlig ramme af vejr- og vindskalaen naturligvis godt kan blive ramt af depressionslignende tilstande.

Når alt kommer til alt må vi dog kræve, at Grønland også begynder at erkende hvor stor en hjælp de har fået. Danmark har IKKE været et herrenvolk i den forstand vi kender det fra andre kolonimagter - og hvis ikke man vil erkende det, så er der ikke meget grundlag at bygge forsoning på.

Det jeg blev mest overrasket over var, at jeg rent faktisk var enig med vores statsmoinister, Helle Thorning Schmidt. Hun har ganske fornuftigt sagt hun ikke ser grund til at smide danske midler i en forsoningskommission, for 'vi har ikke brug for forsoning.'

Jeg er fuldkommen enig.

Hvad tænker du? Kommentarfeltet bider ikke. :-)

2 kommentarer:

Heje2801 sagde ...

Jeg tænker at jeg er ganske lodret uening med dig. I de første 80 år af sidste århundrede blev der gennemført en fordanskningsproces som ikke lader noget stå tilbage i fht andre kolonimagter. Her tænker jeg bla. på Grønlandske børn der blev tvangsfjernet og sendt til Danmark for at de kunne blive genopdraget til at indgå i en fremtidig grønlandsk elite.
At vi så ovenikøbet var så venlige at forsyne grønlænderne med spritus så de kunne dulme sorgen over at deres børn var blevet revet væk fra dem.
Er der nogensinde nogen danske udsendinge i 1800 eller 1900 tallet der er kommet til grønland og har spurgt grønlænderne hvad de ville med DERES land.
Det korte svar er NEJ.

Henrik V Blunck sagde ...

22 børn i 1951, og dén sag er såmænd pinlig nok.... Men det berettiger vist ikke til påstanden om "I de første 80 år af sidste århundrede blev der gennemført en fordanskningsproces", vel? Senere har de i øvrigt haft folkeafstemninger, bl.a. om EU [ref: http://da.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B8nland], også selvom det skete efter år 1800...

Fortsat god dag. :-)