fredag den 10. april 2015

Konkurrenceevne - mere end løn

Sjovt nok er en del borgerlige politikere fokuserede på danske lønninger. "Den menige arbejder er for dyr" høres så tit, at man fristes til at spørge om den der stiller spørgsmålet overhovedet forstår hvad han/hun spørger om.



Først lidt sammenhæng. Ecco forsøgte på et tidspunkt at eksportere syningen af deres sko til Kina. Kvaliteten blev så dårlig, at man var nødt til at trække produktionen tilbage. En af manglerne blandt udenlandske arbejdere er deres mangel på omstillingsevne. Hvis der opstår sygdom kan man, traditionelt, ikke omstille sig. Fokus er jo primært på, at få den billigste arbejdskraft, så output prioriteres højere end alsidighed, fordi alsidighed kræver uddannelse, som koster penge i form af mindre output. Med andre ord: skrankepavens mareridt, fordi det ikke kan kaldes optimering i regnearket... :-)

En gammel kammersjuk fra handelskoletiden skrev "Det tror jeg ikke de mener på slagteriet i Ringsted i dag ..." efter jeg havde skrevet følgende til Claus Hjort Frederiksens forslag om, at danskerne skulle gå ned i løn:


Ja, hvis .. Men vinklen er forkert. DK har mere at byde på end udenlandske arbejdere
Konkurrenceevnen er ikke nær så dårlig hvilket de sorte tal på bundlinjerne viser. :-)
Hvis'et relaterede til, at nettolønnen godt kunne blive den samme, men at man således skulle mindske offentlige udgifter.

Se, slagterkniven er det ENESTE de borgerlige formår. Og før du betvivler min holdning, så vil jeg bede dig læse artiklen, for der er flere pointer i dette.

Først og fremmest, direktioner. Alt for mange er fantasiløse. De skaber nogle resultatkontrakter, som alene er baseret på måltal i en afsondret periode. Disse tal er ikke baseret på hverken konsolidering af virksomheden via investering og optimering af anlægsaktiver, men alene fokuserende på driftsindtjening. Når målet nås, kan man se store bonusudbetalinger, som er væsentligt højere end de bonusser på lønandele man vil give til dem som faktisk har været medvirkende til at skabe dette positive resultat. Første pointe.

Næste pointe: regnskabet for f.eks. Danish Crown kan ses her: http://www.danishcrown.dk/lib/file.aspx?fileID=958. Bemærk i note 3, at ud af samlede lønomkostninger på 6961 mio udgør administration 883 mio, for slet ikke at tale om, at note 4 påviser, at afskrivninger af materielle og biologiske aktiver udgør 1,3 mia.

Vi skal lige have lidt baggrund til denne pointe. Enhver kan sige sig selv, at det er ikke spor interessant at sælge ribbenstege til 30,-/kg, hvis du kan sælge pålæg til det femdobbelte, vel? Ligeledes er afskrivning af biologiske aktiver en indikator af, at man ikke har optimeret produktionen. Hvis en bestyrelse, direktion og repræsentantskab, der ifølge note 3, trækker 36 millioner kroner, er de ganske enkelt ikke deres penge værd, hvis ikke det vækker til alvorlig eftertanke.

Hvis danske slagterier - uanset om det måtte være Tulip eller Danish Crown - havde større selvkritik, så ville de indse, at nogle produkter bare ikke lever op til ordentlig fødevarestandard. Det er røvkedeligt, og industriproduktion, der bare ikke sælger. Og så er løsningen ikke kun at undskylde sig med den manglende eksport til Rusland, men at begynde at kigge nøgternt på tallene. Og på ens reklamer, hvilket så især gælder Lip vs. Tulip. Det er reklamer som bevæger sig nede omkring Luffes grimme ord i L'easy-reklamerne, og det burde være en marketingsafdelings fornemste opgave, at finde et ordentligt reklamebureau i stedet for at tro, at det alene er en beskæring af slagternes løn, der kan skabe en løsning.

En væsentlig pointe er nemlig, at slagteriarbejderne de seneste årtier har måtte holde for mange gange. Det er bestemt ikke kun stewardesser der har prøvet at gå ned i løn. Slagteriarbejderne har fået regneark og powerpoint-præsentationer af, at hvis 'bare' de gik x-xx% ned i løn, så var arbejdspladserne sikret, og de har skrevet under på det gentagne gange. I naiv tiltro til, at økonomernes forudsigelser ville sikre dem - på langt sigt.

Samlet set er det min påstand, at hvis man ser på succeserne - Langelænder, Store Claus og andre gode ting - så kan man nå langt. Hvis man fortsætter med den traditionelle produktion med lave avancer, så saver man den gren over man selv sidder på. Det er smaddersynd for de 20.000+ der arbejder i den ene virksomhed jeg konkret kiggede på, hvis fantasien ikke rækker til mere... :-)

Ideer skal naturligvis analyseres, det indrømmes, men da debatten netop blev dirigeret hen på slagteriarbejderne, så tror jeg ikke det er denne gruppe man burde kigge på. De har for længst givet køb på så mange områder, og bezzerwissere kommer ikke langt når de hakker på denne befolkningsgruppe.

Pointen jeg oprindeligt kom med handlede om, at når Claus Hjort havde det forslag han havde, så kunne Venstre selv komme med et beslutningsforslag om, at MF'ere gik 15% ned i løn for at vise vejen. At forholde sig til dette må være, at tage ham på ordet. Det var ham selv der kom med forslaget her: http://www.bt.dk/politik/venstre-danskerne-skal-have-mindre-i-loen.

God weekend til alle. :-)

Ingen kommentarer: