tirsdag den 5. december 2017

Når selv en julekalender kan blive kontroversiel

Nyheden om, at Danmarks Radio i sidste øjeblik kasserede sit radioprojekt Jul i republikken kan kun vække undren. Især når dette sker dagen før premieren...


Alle har stensikkert bemærket, hvorledes man på Christiansborg med skiftende mellemrum har diskuteret om DR var 'for politiske' samtidig med at ingen har undret sig spor over de overraskende meldinger fra den konkurrerende station, nemlig TV2, om, at man overvejer sågar at kaste reklamer ind MIDT i udsendelserne...

Det sidste først. Dengang man indførte tilladelse til reklamer var et af hovedargumenterne, at man gerne ville have en selvfinansieret tv-station, men at denne ikke måtte blive 'for amerikansk'. Det udtryk skal ses i det perspektiv, at man dengang frygtede en lavine af ringe reklamer som ville oversvømme det ganske rige når nu disse infame kommercielle interesser fik 'frit spil'. I dag virker det nærmest antikveret, fordi der er sket så meget det sidste kvarte århundrede. :-)

Til gengæld har man nydt, at man har fødte medlemmer i DRs bestyrelse, fordi man her - fra politisk side - havde en vis indflydelse på stationens overordnede virke. Ideen var ikke at skulle detailstyre programmerne og/eller deres indhold, men som men enhver anden organisation hvor politikerne kan komme ind, så er armslængdeprincippet blevet en saga blot.

Hvis DR formaster sig til at fornærme nogen i et bestemt parti, som de fleste nok selv kan gætte sig til hvem det typisk er, så er helvede løs i Laksegade...

Det ene øjeblik er det tv-serien 1864, der ikke lever op til historiske krav. Det næste er det at en valgkamp er dækket for rødt, fordi man ikke lige synes man fik nok dækning - og sådan er komikken fortsat igennem alt for lang tid. Sjovt nok er kritikken af en tv-serie som Borgen hurtigt forstummet, fordi man var klar over, at denne risikerede at blive folkeeje fordi folk rent faktisk SÅ serien og kunne lide den.

Satire skal være upolitisk, og i nogle tilfælde revser man rød stue, og i andre er det blå stue. En farveløs julekalender som Jul i kommunen blev set af ganske mange, og selvom ønsket om en sæson 2 var til stede hos mange, så glemte man alt om det hos DR.

Jeg skal ikke kunne sige om det skyldes, at man er bange for at satse på noget som virker, men dén julekalender havde da i det mindste den fordel, at den ikke kunne beskyldes for at gøre grin med nogen specifikt, men indeholdt skæve eksistenser som en konfliktsky borgmester og en lidt for magelig kommunaldirektør.

Det bliver spændende at se om Jul i republikken bliver lækket på et tidspunkt. Det er i hvert fald nok en af de mest omtalte julekalendere - og dette endda selvom den ikke engang har været udsendt.

Fortsat god dag herfra til alle. :-)

Ingen kommentarer: