søndag den 14. juli 2019

Debatten om den danske alkoholkultur

Det nærmer sig det komiske, når man hører debatten om den danske alkoholkultur. Man vil lovgive sig ud af udfordringen, og det er ren symptombehandling. Lad os nu være helt ærlige, kære læsere. Tror vi virkelig, at vi kan lovgive os til en bedre kultur på området?

De voksne har længe advaret om stoffer, ubeskyttet sex, spirituskørsel, rygning - og alt muligt andet.

"Ko glemmer, den selv var kalv" synes at være et relevant ordsprog. Vi ved da allesammen, at de unge mennesker vil blæse os en høstblomst, hvis vi kun TALER. Det, der VIRKELIG tæller, er vores eksempel. Hvordan forholder vi os selv til tingene, når vi skal være helt ærlige?

De gode vaner skabes ét sted: i hjemmet. :-)

Det er ingen selvfølge i dag. Mange tror skolerne skal opdrage deres børn, og det høster vi desværre en del negative frugter af.

Jeg har selv fulgt det samme eksempel, som mine forældre også brugte, da vi blev opdraget. Når børnene har spurgt, om de måtte smage på en ting, har de fået lov. Det har trukket enhver spænding ud af tingene. Ingen af de tre børn (en datter og to sønner) bryder sig om øl eller vin. De kan til gengæld bedre lide cider, og det fås jo ned til samme alkoholniveau som en almindelig mørk hvidtøl (juleølen, der hører med til risengrøden)...

Hvor vores børn har et godt forhold til mådehold, har vi til gengæld oplevet en helt anderledes kultur hos fx datterens ene veninde. Hendes far havde fået at vide af børnenes mor, at datteren ikke havde drukket noget stærk alkohol overhovedet, men præsterede da at servere shots. Behøver jeg sige, det gik galt?

Dog ikke mere galt end, at hun selv fortrød efter tømmermændene var overstået, og bagefter syntes hun også selv det var noget tosset, at servere shots, når man ved, at det kun var deres egen datter og nogle af de øvrige veninder, der var bekendte med denne type alkohol...

Lovgivning skaber bare et sort marked. De unge mennesker skal nok hjælpe hinanden med at skaffe skidtet. Det virker langt bedre, at fjerne lysten til at give den helt så meget gas, og det stiller krav til os selv som forældre. Hvis vi selv brager rundt i en salig bimmelim med jævne mellemrum, så bliver det normalen, og så skal vi ikke blive spor overrasket, hvis børnene ikke kan skelne, for hvor er deres gode eksempler så henne?

Hvis vi er helt ærlige med os selv, så ved vi godt, at lovgivning kun er symptombehandling, så hvorfor ikke hellere få den snak med hinanden som voksne, og jeres børn? Der er sommerferie, og I har de bedste chancer for, at påvirke langt mere i positiv retning ved at vise det gode eksempel. Samtidig kan I jo få en snak om, hvor ubehagelige bivirkningerne ved at give den for meget gas er...

God fornøjelse med snakken - og fortsat god sommer. :-)

Ingen kommentarer: