tirsdag den 15. december 2020

Landet befinder sig i en alvorlig demokratisk krise

Her dagen efter instrukskommissionen har udtalt sin kritiske vurdering af den ulovlige instruks fra den nu tidligere integrationsminister, så har politikerne med al tydelighed vist, at der er problemer med landets demokratiske sans. Det er egentlig en sørgelig sag, for det er efterhånden blevet upopulært, at sige det indlysende, nemlig at loven er bygget på love, og love skal overholdes...

Vi kan høre en masse udenomssnak. En kritiseret minister, som i sin egenskab af næstformand for Venstre fastholder snakken om 'barnebrude', når det ikke har spor med sagen at gøre. Man vil gerne spinne sig til en diskussion om mellemøstlige traditioner, og bevare et billede af gamle mænd, der gifter sig med purunge piger. Selv de sager, hvor aldersforskellen 'kun' er, at manden var 19 og kvinden 17, bliver parkeret, når først spinmaskinerne går i gang.

Brug for en grundlovsrevision

Der er brug for dels en fornyelse af politikernes forståelse af landets mest vigtige lov, grundloven, men sandelig også en kritisk sans, som er fuldkommen fraværende hos eksisterende politikere, som BURDE vide bedre. Da jeg i sidste måned skrev artiklen Brug for en grundlovsrevision, var det netop et forsøg på, at standse den politikerlede, vi alle kan føle, når vi oplever, at det lader til, man kan gøre som det passer én, hvis bare man har 90 mandater bag sig.

Det er dybt til grin. Jeg beklager de hårde ord, for det butde være muligt at læse rapporter med så klare udmeldinger i den kontekst, de fortjener. Man kan ALDRIG sætte demokratiet ud af spil, bare fordi det matcher den intention, man har. Der MÅ og SKAL ageres ordentligt og anstændigt, og det er på høje tid, at vi som land viser, at vi står fast på lov som fundament for vores demokrati.

Vi kan ganske enkelt ikke leve med, at man taler udenom længere. Uanset at blå blok godt kan have en interesse i, at lede tankerne over på Minksagen, så er det bare en helt anden sag, og sager skal ikke blandes sammen som om TO ulovligheder kan udligne hinanden.

Man bliver ganske enkelt så pokkers træt af det skuespil, der foregår i dansk politik, og billedet er efterhånden så mudret på grund af det ævl og kævl vi alle kan se, fordi man synes at abonnere på det syn, at bare 'vi kan få det som vi vil have det', så er alt i orden.

Er der en voksen til stede?

Er der ikke bare én, som kunne banke godt og grundigt i bordet, så vi én gang for alle kan se, at der bliver passet på vores demokrati? Der er brug for, at man tilsidesætter hensynet til egne interesser, tager op i helikopteren, og erkender, at det her bare ikke fungerer.

Vi MÅ og SKAL kunne have tillid til, at systemet fungerer. Hvis det hører op, så ender vi i et anarki den dag folk får nok af et system, som viser sine klare ulemper, når spillereglerne skifter som vinden blæser afhængig af hvem der sidder i ministerkontorerne...

Det er på høje tid at ønske alle en Glædelig jul og et rigtig Godt nytår med håbet om, at 2021 bliver et bedre år. På gensyn i det nye år her på bloggen. Jeg har vist sagt det, der skulle siges for i år om dansk politik. 😃

Ingen kommentarer: