fredag den 4. december 2020

Meningsmålingerne tager ofte fejl - her er en af grundene

Når jeg bruger denne overskrift, så skyldes det, at jeg selv har bemærket en af fejlene ved meningsmålinger, og det gælder ikke kun inden for politik. Hvis du er medlem af flere meningsmålingspaneler, så har du sikkert bemærket, at du nogle gange bliver sendt videre til nye målinger.

Man siger, at det er fordi du er uden for segmentet, men holder det nu også vand?

Hvis du fx lander på en meningsmåling med emnet film, og svarer, at det er over tre måneder siden, at du har været i biffen, så kan du opleve, at blive sendt videre til en ny måling, selvom du allerede har besvaret nogle spørgsmål. Stensikkert til en måling, som giver færre point - men det er ikke det væsentlige.

Du finder det du søger

Det er velkendt, at en måling ALTID beror på, hvordan et spørgsmål stilles. Det er en af svaghederne ved, at man forsøger at polarisere svarene, når man fx skriver en introduktion, som i forvejen er skarpvinklet.

"Synes du ikke også det er for dårligt at....?" er nemmere at spørge om, hvis du i forvejen har introduceret med en historie om kriminalitet eller snyd. Eksemplerne står i kø, og metoden er velkendt, og kritiseret, fordi det netop giver fejl i en måling.

Derfor er alt for mange meningsmålinger fejlbehæftede. Ganske enkelt fordi metoden er forkert.

Hvis du vil spørge objektivt...

Hvis du vil spørge objektivt, så skal spørgsmålet stilles neutralt, og ALLE skal tælles med. Ved at sende nogle videre, har man i forvejen sorteret nogle svar fra, og så er det næppe raketvidenskab, at resten af din selektion ikke er repræsentativ for befolkningens holdninger til et bestemt emne.

Hvis du spørger folk, som har taget en HD, så vil deres primære hadefag næsten altid være statistik. Det skyldes, at det er et fag, hvor man ikke kan klare sig med at skrive fristil. Empiri lader sig ikke 'farve' af politiske holdninger. Når du skal vurdere data, så findes der kun ét matematisk korrekt svar, og dén analyse kan være et helvede for mennesker, som i forvejen har fået en masse dårlige vaner ind i deres arbejdsmetoder. Det er dumpefaget nr. ét blandt mange på HD og statskundskab, og det siger en hel del.

Meningsmålinger er sjove - men sjældent væsentlige

Det er netop af ovenstående grunde, at man skal tage alle meningsmålinger med et gran salt. Nogle gange næsten en hel saltbøtte. 😃

Når det gælder politik, så er der kun ét tal, der tæller, og det er antallet af stemmer på selve valgdagen. Du kan ikke leve af gode meningsmålinger i politik, for en føring kan hurtigt sættes over styr ved efterfølgende fejl.

God weekend til alle bloggens læsere.

Ingen kommentarer: