torsdag den 26. april 2018

Når en regering lyver

Det er ganske sørgeligt at se på, når en regering lyver. Ikke desto mindre er det præcis det, der skete, da innovationsminister Sophie Løhde for åben skærm sagde, at en lønstigning på de 8,1% svarede til 41.500 i gennemsnit pr. offentligt ansatte.



Det ville betyde, at gennemsnitslønnen for offentligt ansatte var på lige over ½ million - og det tror jeg ganske enkelt ikke på.

Det er symptomatisk for hele denne forhandlingsproces inde i Forligsinstitutionen, at man fra arbejdsgiversiden har skiftet rundt på sine forklaringer for at spinne medierne efter eget forgodtbefindende.

Som Dennis Kristensen sagde i interviewet med Lippert onsdag på TV2 News, så fandt man de udtalelser frem, som regeringen selv var kommet med omkring den betalte frokostpause, herunder kutymer m.v. Et af de få klare budskaber i dét program i øvrigt. :-)

Men præcis dét gjorde, at man ikke bare kunne kaste omkring sig med påstanden om, at fordi den ikke var nedskrevet, så var den ikke hævdvunden. Som jeg ovre på min private blog beskrev i artiklen Sammenholdet i fagbevægelsen, så kommer dén udfordring garanteret ved en af de næste overenskomstforhandlinger - og det uanset hvilken farve en regering har på det tidspunkt...

Problemet med de danske medier er, at de alt for ofte ikke har det fulde overblik over overenskomster, og det kan næppe undre, for der er mange forskellige af slagsen. Man kunne jo - uanset om man ser med arbejdstager- eller arbejdsgiverbriller - netop godt håbe, at sammenlægningen af FTF og LO måske ensrettede nogle af de forskelle, som netop præger overenskomster. Det er yderst svært at designe planlægningssystemer så de tager højde for alle de forskellige regler, som endda kan svinge mellem peronalegrupper inden for samme faglige organisation...

Udgangspunktet for den slags revisioner skal ikke pr. definition tage udgangspunkt i spareøvelser. Det burde derimod handle om, at sætte handling bag fleksibilitet og sikkerhed med respekt for den enkelte medarbejder. Så kunne alle føle sig anerkendt, og det ville øge arbejdsglæden væsentligt.

Hvis man diskuterer betalte frokostpauser uden samtidig at nævne alle de andre faktorer, som spiller ind på de områder, hvor man traditionelt netop har denne betalte frokostpause er at spille regeringens spil, og det burde journalisterne holde sig for gode til.

Vi får se hvordan medierne håndterer den sidste del af disse forhandlinger, men jeg tillader mig at forholde mig ganske skeptisk i forhold til om vi nogensinde får journalisterne til at erkende, at de skal stramme op i egne rækker for at få en mere nuanceret - og dybdegående - dækning af en relativt vanskelig situation, hvis alle skal høres retfærdigt. Overenskomster er seriøse forhandlinger, og ikke baseret på rene gætterier, spin fra lækkede dokumenter m.v.

Rigtig god bededagsferie til alle. :-)

Ingen kommentarer: