mandag den 22. oktober 2018

Kan man prale af at være de unges foretrukne parti?

Spørgsmålet er retorisk, for man kan jo prale af præcis det, man ønsker at prale af. Det har vi for længst konstateret, at USAs nuværende præsident, Donald Trump, gør. Det er nu engang sådan, at unge mennesker meget ofte befinder sig på et plan hvor noget enten er godt eller skidt - helt uden gråtoner og/eller nuancering...I det perspektiv er det MEGET nemt at blive de unges foretrukne parti, for det handler sådan set bare om at udtale sig bombastisk og ambitiøst. Det sælger billetter hos de unge, som ikke endnu har stiftet bekendtskab med forældre, der ikke kan komme på plejehjem, eller oplever, at opsparing skal ædes ned før systemet hjælper...

Jo, bevares, det er fuldt forståeligt, at man naturligvis ikke kan have en lottogevinst i banken, og så få hjælp fra det offentlige. Man kunne ligefrem - med John F Kennedys ord [ask not what the government can do for you. Ask what you can do for the government] in mente - sige, at den slags burde folk godt selv kunne regne ud FØR de søgte. Men nuancen kunne jo være en ejer af en ejerlejlighed, som kortvarigt bliver arbejdsløs, og f.eks. har et konkret problem ift antal timer til at have dagpengeret. Grænsesager findes der nok af.

Det ved vi, der har levet en del år, fordi vi enten blandt venner eller familie HAR hørt om nogle af de tudetossede sager, der kan opstå i et samfund.

Det har unge mennesker ikke, for deres iver og energi - og tro på egne evner - kender slet ingen grænser. De er ikke slidt ned endnu, men NÅR de bliver det, så vil de opleve, at der ER partier, som vil blæse dem en lang march, fordi de ene og alene skal have solgt en minimalstat uanset omkostningerne for fælleskabet og solidariteten i samfund.

Se bare på hvordan vi kopierer meget af den retorik man netop nu ser i Ungarn og Polen. Da jeg i går så en dokumentar om højrefløjen i Polen var jeg - for nu at sige det ligeud - ved at få voldsom kvalme. Det med at give EU, indvandrere eller andre enkeltsager skylden for alt her i samfundet lugter så meget af grim retorik af historiske proportioner.

Det element har de unge mennesker heller ikke, for historie bliver ofte defineret som "oldævl" af en ung generation, som slet ikke ser behovet for historisk perspektivering...

Samfundet FÅR udfordringer når folk begynder at falde for populisme, og den dag det står klart for alle vil det være for sent, fordi man til den tid har undergravet den samhørighed som et godt og civiliseret samfund burde være kendetegnet af.

God dag til alle bloggens læsere.

Ingen kommentarer: