tirsdag den 2. juni 2020

Den amerikanske valgkamp bliver grim!

I morgen er der fem måneder til valgdagen, hvor den demokratiske kandidat, Joe Biden, stiller op for at vælte den republikanske præsident, Donald Trump. Det har hidtil været en ganske grum affære, og det kan kun blive værre. Meget værre, faktisk, for der er en hel del på spil for republikanerne.
Republikanerne er midt i en catch-22. Der er tradition for, at en siddende præsident får tilbuddet om en anden periode, også selvom en del republikanere ikke forstår Trumps manglende forståelse for urolighederne rundt omkring i landet efter mordet på afro-amerikaneren George Floyd under dennes anholdelse. Donald Trump har slet ikke forstået de systematiske fejl i håndteringen af borgere med anden etnisk oprindelse end den kaukasiske (hvide) race.

Uroen på de sociale platforme er nem at få øje på. Hvis Joe Biden hoster i sin hånd, får det en kommentar med fra republikanske fans, ligesom demokraterne også kommer med en del grove ytringer. Der er ikke ret meget plads til en valgkamp, der handler om politiske emner. Det er sat på spidsen denne gang, og det handler virkelig om alt andet end politik.

Valgkampen i 2016 - alt er anderledes i dag

Da Hillary Clinton stillede op i 2016 var hendes opskrift, at "when they go low, we go high" - og det tabte hun i sidste ende på. Ikke vælgertalsmæssigt, men på grund af det såkaldte Electoral College, der i sig selv er dybt udemokratisk. Da det kom frem, at hun havde fået 3 millioner stemmer MERE end Donald Trump fik, var han straks ude med kommentarer om en masse falske stemmer.

Sådan har det egentlig været lige siden Donald Trump trådte ind i Det Hvide Hus i Washington DC den 20. januar 2017. Han har kørt konstant valgkamp, og hans tweets bliver mere vanvittige for hver dag der går.

Den sunde fornuft er væk!

Enhver sans for sund fornuft er væk. Man fristes virkelig til at minde om, at hvis man tror, man kan tolke på den amerikanske valgkamp med danske briller, så går man galt i byen. Amerikanerne ser helt anderledes på deres samfund. Det udnytter Trump med sin kaospolitik. Han skifter fokus hvert andet øjeblik, og ingen kan følge med, medmindre man har samme krøllede mindset som den siddende præsident.

Heldigvis er der ikke ret mange herhjemme med en så krøllet hjerne. Men der er fortsat nogle, som underligt nok taler om, at den amerikanske præsident er multimillionær og et forretningsgeni. Uanset hvilken dokumentar, man viser en sådan person, så nytter intet af det, for de har besluttet sig for hans herligheder, og det er jo fair nok.

I demokratiske samfund lever vi med, at også de tossede holdninger kan komme frit frem, men der er så meget på spil for miljøet og sundheden (både fysisk og mentalt), at man virkelig håber der kommer forandring efter valgdagen i november...

Jeg tør ikke love, at der ikke kommer mere på denne blog om emnet, men jeg vil hovedsagelig kommentere den amerikanske valgkamp ovre på den engelske blog World Politics 101.

Fortsat god dag til alle. :-)

Ingen kommentarer: