søndag den 7. marts 2021

Fristelsen til et valg samtidig med kommunalvalget

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at fristelsen er stor ift et folketingsvalg samtidig med kommunalvalget i november. Hvis meningsmålingerne holder, så vil fristelsen ligefrem være et pletskud.

Der har de seneste årtier været en tradition for LANGE valgperioder. I årtierne før det havde man flere folketingsvalg, og derfor går tanken om et hurtigt valg en smule imod tendensen. Til gengæld er meningsmålingerne lige p.t. gunstige for regeringen - og da det er statsministeren, der kan trykke på valgknappen, så kan tanken bestemt ikke afvises.

Finanslovsforhandlingerne efter sommerferien

Man skal huske, at støttepartierne er sultne efter succes. De har fået tørre tæsk i miljøsammenhæng, og de vil med garanti gerne bevise noget for ikke at virke som viljeløst halevedhæng til en fodslæbende regering på klimaområdet.

Mange er blevet klar over, at der ikke er ret mange røde linjer i dansk politik. Man vil gøre meget for at bevare magten på rød bloks hænder. Ikke fordi man egentlig har nogen særlig politisk gavn af det, men alene for at demonstrere, at man KAN holde fast ved den.

Coronakrisen - før, under og efter

Mødet med Israel sammen med Østrigs kansler var første test på sammenholdet. Man fik præcis den reaktion man ventede fra støttepartierne, og det gør, at man strategisk ikke er særligt nervøse for, hvordan kagen skal skæres når man evt. vælger at tage et hurtigt folketingsvalg efter sommerferien...

Den borgerlige lejr skyder helt forbi målet ved at fortsætte med at insistere på en kritik af regeringen. Det lugter mere af lobbyisternes budskaber kommer (næsten ufiltreret) igennem systemet - og man er tydeligvis ret tonedøv over for, hvorfor meningsmålingerne ikke går deres vej.

Man skal huske, at magten ofte har skiftet - i hvert fald før Anders Fogh Rasmussen kom til magten med VKO. Helle Thorning-Schmidt fik kun én valgperiode, hvilket jeg causerede om i oktober 2016 i artiklen Hvorfor tabte rød blok regeringsmagten?. Før coronakrisen kunne man mistænke, at det samme ville ske for Mette Frederiksen.

Nu kan man ikke undgå, at bemærke, at meningsmålingerne er ret entydige. Venstre vil næsten blive halveret, og med de Konservative, der øjner en chance for ny storhedstid, så kan det nemt ende med en situation, hvor de Konservative håber på et valg, også selvom det ikke denne gang vil give en statsministerpost.

Den største ubekendte - støttepartiernes opbakning

Det farlige moment for støttepartierne i den røde blok er hvor mange skuffede vælgere, der ender som sofavælgere. Det skal vi længere hen på året for, at kunne vurdere, men som det ser ud lige nu er jeg ret sikker på, der kommer et folketingsvalg i år. Fristelsen for at score nogle hurtige mandater og få rystet posten er ganske enkelt for stor - og dette også selvom regeringen er svag på klimafronten. Forklaringerne om hockeystave holder ikke, men valgkampe har sjældent handlet om fakta, men derimod om, hvem der kan komme med nogle barske jabs i debatterne...

God søndag til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: