Har du brug for hjælp til at afholde dit næste arrangement?
EventButler udvælger de 3 bedste steder til dit arrangement - Få 3 tilbud

søndag den 23. oktober 2016

Hvorfor tabte rød blok regeringsmagten?

Det er i weekenden kommet frem, at Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokratiet giver de Radikale skylden for, at man mistede regeringsmagten ved seneste valg. Konkret peges der på dagpengereformen som den primære årsag. Er dette mon sandt?


Jeg nævner i vilkårlig rækkefølge:
  • Salget af DONG til Goldman Sachs - også selvom danske pensionskasser var på vej med et bud, som man så mente var for sent i forhold til det tidligere udbud af virksomheden. Nok den MEST upopulære beslutning fra nogen finansminister, og blå Bjarne blev et tilnavn der holdt ved.
  • Offentlig transport der ikke, som lovet, blev 40% billigere. Et konkret løfte fra SF, som både Socialdemokratiet og de Raikale blæste på, som sled på forholdet til SF
  • En trængselsring som ikke blev til noget, hvor HTS blev landskendt (læs: berygtet) for udtalelsen: "Der kommer en god løsning i morgen", og som Lille Lars straks blev associeret med da han ikke kunne præsentere en løsning med det samme, men skulle holde krisemøde på Amalienborg for at klare.
  • Tonen i udlændingedebatten. Man vandt netop på en ny tone fordi nok var nok efter Ny Alliance (senere Liberal Alliance) netop blev skabt på grundlag af en VKO-retorik folk var trætte af.
  • Og alle kender listen...
Beklager, Mette, men det er et forsøg på at omskrive politisk historie når I vil give de Radikale skylden for I ikke kunne beholde magten.

Da Mette Frederiksen tiltrådte som formand gav hun netop meldingen, at hun ville fortsætte den politik Helle Thorning-Schmidt stod for. Det var, for enhver socialdemokrat som netop havde forladt partiet, et tegn på en kamikaze-kurs, fordi hun derved fortsætter en økonomisk kurs man selv havde kritiseret i det valgoplæg, der gjorde, at de vandt regeringsmagten i 2011.

Uden at ville gentage alle elementer i Fair Løsning, så er det komplet vanvittigt under en krise at tro, man kan spare sig rige. Investeringer er billigere når ordrebøgerne er tomme hos håndværkerne, og det giver god nationaløkonomisk mening at det offentlige indgår i projekter, som fjerner folk fra offentlig forsørgelse over på konkrete infrastruktur-opgaver m.v.

Det er klart for enhver, som kender både sit moralske og politiske kompas, at et forsøg på at tale udenom i forhold til udlændingedebatten, ikke genvinder nogen regeringsmagt. Tværtimod, faktisk. Det nytter ikke noget, at løjtnanter får lov til at gå til angreb på andre partier i rød blok, og det blev også dengang nævnt bl.a. her på bloggen. Lars Løkke Rasmussen kunne netop gå på sommerferie med ro og is i maven, fordi han på daværende tidspunkt havde ro på bagsmækken.

Nu, hvor der er kæmpe uro i blå blok, så melder man ud, at man vil fortsætte kursen og lave brede forlig, fordi man erklærer blokpolitikken for død... Undskyld mit sprog, men engang imellem skulle man tro, at den socialdemokratiske gruppe var på piller, når man kan lukke den slags gylle ud, og bagefter forvente at blive taget alvorligt.

Jeg håber virkelig der er nogen, der vil tale klart dansk i gruppeværelset hos Socialdemokraterne efter denne weekend, for dette er simpelthen den værste gang øregas, og det er det største forsøg på ansvarsfraskrivelse i nyere tid. Hvis man ikke har større selvindsigt siden juni 2015, så kan blå blok se frem til mange år ved roret, for så kommer der ikke et nyt flertal - og det alene fordi man forlader sig på meningsmålinger, og tydeligvis ikke længere tror på, at et valg vindes på NYE holdninger og ved at vise en NY kurs med visioner.

1 kommentar:

Henrik V Blunck sagde ...

Formanden kan med fordel læse Peter Heyn Nielsens bog Fra Kronprinsesse til statsministerkandidat, som jeg har anmeldt herovre http://anmeldt-bog.blogspot.dk/2016/11/peter-heyn-nielsen-fra-kronprinsesse.html hvor samme pointer uddybes. :-)