onsdag den 26. maj 2010

Rulle frem, rulle tilbage

Lad os slå én ting fast med det samme: uanstændigheden vil ingen ende tage. Det gælder lige nu alle de hovsa-løsninger som regeringen kommer med. I stedet for at løse krisen kommer der forslag, som kun skal løse en meget lille del af selve problemet.

Regeringen mener vi skal overholde konvergens-krav til trods for to åbenbare problemer i logikken:

  • Vi har en undtagelse over for Euroen, og er slet ikke forpligtet til at overholde nogen konvergenskrav.

  • Vi har ikke endnu fået nogen henstilling fra EU, og derfor er der slet ingen grund til at tage EU til indtægt for denne pludselige hovsa-løsning, der nu skal udrulles.



Når det sidste er sagt, så er det småt med forståelsen for hvorfor det lige er barnløse der skal holde for - her tænker jeg på fertilitetsbehandlingen. Småpenge midt i krisen.

Selve problemet ER at vi har en del anlægs- og vedligeholdelsesopgaver, som vi ikke tager fat på. Regeringen SIGER den har taget fat, men det ses jo tydeligt lokalt at dette IKKE er sket. Regeringen PÅSTÅR en masse, men når tallene skal gøres op så er der tale om, mildt sagt, kreativ bogføring.

Det er nemlig kreativ bogføring når man først sparer 10 mia for derefter at føje 5 mia til, og bagefter kun fokuserer på de +5 mia når der reelt er tale om -5 mia. Og tallene er endnu større.

Som det ser ud i dag er der offentligt ansatte som tjener penge på at aktivere folk til det rene ingenting. Du skal udfylde mindst X antal ansøgninger pr. uge, men ingen tænker over at bunkerne af ubrugelige ansøgninger stiger ude i selskaberne. Den administrative byrde er blevet større af at man nu skal frasortere ansøgninger fra folk som slet ikke besidder kvalifikationerne, men alene søger stillinger fordi de SKAL gøre det.

Når en person tre måneder før sin folkepension smides på et 14 dages kursus i jobsøgning så er der noget galt. Også selvom den nye beskæftigelsesminister bagefter går på skærmen for at fortælle´, at man jo kunne håbe at vedkommende bagefter får lyst til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet...

Der er også noget galt når folk smides i jobprøvning som alene går ud på at folde et stykke metaltråd efter vedkommende lige har viklet det ud, og bagefter bliver bedt om at smide det hele ud. Det er som at skifte vand i vandpytter. Ikke til gavn for nogen som helst.

Desværre er sagerne ikke enkeltstående, for der ses også folk der aktiveres i hjemmepleje-relaterede opgaver selvom de har læreruddannelse i kommuner som har lærermangel på sine skoler. Man vil tydeligvis hellere betale dyre vikartimer (eller helt give børnene fri) hvorefter man betaler kontanthjælp for opgaver folk slet ikke er kvalificerede til. De ældre er taget som gidsler, men det er børnene også.

Det er i dét perspektiv, at rulle frem og rulle tilbage bliver en smule latterligt. Der er ingen der har modet til at hive sagerne frem, og konkretisere selve problemerne.

Jo, det vil sige, at det er der faktisk. Men når man på TV skal redegøre KORT for en sammenhæng så er det altså lidt svært at gøre komplekse sager forståeligt på to minutter.

Det handler hverken om udkants-Danmark eller en fornærmet opposition. Det hér handler om mennesker. Mennesker som sættes til side af en regering med et støtteparti som vil blæse på borgernes mening. Det er i dét perspektiv, at det hele bliver voldsomt kvalmende.

Vi har en opgave foran os, og jeg glæder mig til næste folketingsvalg. Men jeg glæder mig samtidig til at regeringens seneste forslag skal til afstemning, for jeg håber, at oppositionen møder talstærkt frem og giver regeringen kamp til stregen.

Gitte Seeberg sagde det dengang Ny Alliance blev skabt: "Nok er nok!"

Det har aldrig været mere sandt end nu. Nok ER nok.

2 kommentarer:

Cyril Malka sagde ...

DEt er ikke helt korrekt at det er sådan set nok for Danmark ikke at være i Euroland for ikke at skulle overholde konvergenskrav.

Det er rigtigt at Danmark fik undtagelser fra Maastricht, men Danmark har underskrevet Stabilitets- og vækstpagten, som skal sikre budgetdisciplin efter euroens indførelse.

Det er den såkaldte ERM II samarbejde som Danmark har tildtrådt.

Og den siger altså, at kursen på den danske krone over for euroen må svinge med 15%.

Dog har den danske regering valgt at køre end endnu strammere politik, så kronen kun må svinge med 2.25% i forhold til euroen.

På den anden side, kan jeg heller ikke se fordelen for Danmark hvis den danske krone svinger for meget. Det vil jo smadre landets økonomien, jo.

Britt Malka sagde ...

Ja, man ville unægteligt være resourcebesparende, hvis man bare kunne yde hjælp til dem, der vitterligt havde brug for det, så man ikke behøvede at tvinge folk til at skrive ansøgninger.

Men problemet er, at det i mange år har været helt fint og uden skam at være betalt af samfundet (læs = dig, din nabo, eller hvem der nu betaler skat) for at gå derhjemme og lave ingenting.

Det er rigtigt, at der var engang, hvor denne tilstand skyldtes et problem med at finde arbejde, men siden blev det også til "nu har jeg gjort mit", osv.

Problemet er også synet på, hvem "samfundet" er. Samfundet - er det de andre? Eller er det dig og mig? Hvem har ansvaret? Samfundet? Eller du og jeg?

Nu ved jeg ikke, hvad der er sket med de barnløse og fertilitetsbehandlingen, for jeg følger ikke med i (dansk) politik, men ud fra det, du skriver, gætter jeg, at de er blevet udsat for nedskæringer.

Men er det samfundets ansvar, om disse mennesker får børn eller ej?

Hvor går grænsen for, hvad samfundet (du og jeg, som arbejder og betaler skat) skal betale? Og hvor ville det være naturligt, at man selv trådte ind og blev ansvarlig?