onsdag den 23. januar 2019

Enhver handling har en konsekvens - en fast og fair retspolitik

Lad det være sagt med det samme: alle er uskyldige indtil det modsatte er bevist. Det er grundlaget for vores demokrati, og det var en grundregel vi senest så stadfæstet af Højesteret i sagen hvor en mor havde offentliggjort et billede af en mand, som havde blottet sig for hendes datter. Hvis du ikke allerede har hørt om sagen, kan du se mere herfra: https://www.tveast.dk/nyheder/21-01-2019/1930/sag-om-blotterfoto-afvist?autoplay=1#player


Når vi opdrager vores børn fortæller vi dem både hvad man gerne må, og hvad man ikke må. Jeg tror alle forældre på et tidspunkt også har fortalt børnene om, at man kan komme i fængsel, hvis man gør noget, der er ulovligt.

Vi skal være glade for, vores børn først interesserer sig for begrebet 'betingede domme' når de bliver ældre, for virkeligheden har alt for længe været en ganske anden end den vi har fortalt vores børn. Det er sjældent sådan, at et ungt menneske ryger ubetinget bag lås og slå første gang...

Jeg har selv oplevet to forbrydelser i den tid jeg var gift. Første gang blev vores bil (en hvid Toyota Corolla) stjålet oppe fra parkeringspladsen på Ndr. Stationsvej i Slagelse. Den ENESTE dag den nogensinde stod der! Det kostede os dels godt 1800,- i reparation af tændingslås m.v., men også enkelte besværlige busture da jeg dengang arbejdede i Vordingborg, og havde valget mellem at tage bussen til Næstved og derfra videre eller først bagud til Ringsted for derfra at tage toget mod Nykøbing Falster/Rødby.

Anden gang havde vi indbrud i huset mens vi var på ferie i Frankrig. Vi kom hjem til et hus hvor selv M&M peanuts var kastet rundt i stuen bare for at irritere mest muligt.

Eneste forskel mellem de to ting? I sidstnævnte tilfælde dækkede indboforsikringen. I førstnævnte var det bare penge ud af vinduet, for selvom jeg små tre måneder efter talte med en kvinde hos Slagelse Politi, som kunne fortælle, at den dengang 19-årige knægt fra Vemmelev havde godt 20 forhold på samvittigheden siden vores bil blev stjålet, var han endnu ikke kommet for en dommer...

Denne knægt ville næste gang blive varetægtsfængslet indtil første hverdag, for hun havde været meget tydelig omkring, at han ikke bare skulle 'løslades efter endt afhøring'...

Jeg kan kun håbe, at den unge mand er blevet klogere, men jeg ved jo ganske udmærket at det snart to årtier gamle krav aldrig kommer ind på kontoen - og fred være med det. Vi er alle kommet videre. Dem der bare aldrig kommer videre er de karriere-kriminelle, som - populært sagt - vil sk*de på retssystemet så længe de ikke fanges af en dommer, som giver dem en konsekvens!

Præcis som når vi er kunder i et supermarked, og ser en forælder, som bøjer sig og giver barnet slik efter x antal gange at have sagt nej. Hvad sker der næste gang? Barnet skriger da, fordi det giver bonus. Det er såre menneskeligt.

Det er også først når en medarbejder må ringe til mester og fortælle chefen, at han er taget i noget som har givet en straksdom at alvoren går op for folk. En plettet straffeattest kan gøre livet rigtig surt for mange.

Dét burde de have lært allerede første gang de får en advarsel eller en betinget dom. Det KAN ikke gentages for tit, at det netop er den manglende indsigt i at ENHVER HANDLING HAR EN KONSEKVENS, der er årsag til hele miseren. Vi må have en klokkeklar holdning til forbrydelse og straf. Det skal ikke være 'gratis' at lire en masse bolsjepædagogik af, for kriminalitet går ud over mennesker.

Alene det at nogle taler om 'offerløs kriminalitet' er jo en oxymoron, for i yderste konsekvens har butikstyveri en påvirkning på priserne for de ærlige kunder, ligesom skatteunddragelse gør at andre må betale mere i skat - og så fremdeles.

Hvis vi begynder at afmontere vores retssystem alene fordi nogle ikke vil have at handlinger MÅ og SKAL have en konsekvens, så tør jeg slet ikke tænke på det samfund, vi så får. Enhver der har set Politijagt på kanal 5 kan skrive under på, at folk har de dummeste undskyldninger, når de sniger sig hjemad i en brandert. Den slags skal vi da for pokker heller ikke finde os i, vel?

Hvis Ole ikke har råd til en taxa hjem må han tage bussen eller overnatte sammen med de mennesker han er blevet beruset med - eller gå hjem. Det kan være den kolde vind giver stof til eftertanke i vinterperioden. :-)

God aften til alle bloggens læsere.

Ingen kommentarer: