fredag den 8. marts 2019

Demokratiets værktøjer - brug dem med omhu og sober tone

Efter gårsdagens sørgelige udfald i undervisningsministerens besøg på Ørestad Gymnasium sammen med sognepræst og debattør Kathrine Lilleør er der kun én ting at sige: nok er nok! Det er af yderste vigtighed, at vi alle tager demokratiets fundament op i samtaler med vores børn, for dette må ikke fortsætte.

"Det var andre, der startede" kan meget vel være sandt hos en del af de elever, som ikke startede processen. Dog mangler vi fælleskabets og solidaritetens ånd - og ikke KUN det pseudo-neutrale ord 'sammenhængskraft' - når den slags får lov til at ske.

I gamle dage ville andre elever stoppe den slags i solidaritet med, at man ikke vil være landskendte som 'gymnasiet hvor der kom ballade' - og det bør vi holde fast i. Der MÅ og SKAL en ny debatkultur til, for det er et skråplan vi er vidner til i denne opførsel.

Hvis man er utilfreds med konkrete love, så kan man skrive læserbreve, lave bannere, stille spørgsmål, og i det hele taget diskutere sobert og fornuftigt, også selvom man måske er endda ganske vred over lovforslag. Det er vigtigt, at vi altid bruger vores ytringsfrihed med respekt. Som Clement Kjersgaard siger: "Jo mere uenige vi er, jo pænere skal vi tale med hinanden" - og dette kan man sagtens gøre, selvom man insisterer på et fornuftigt svar, når nogen prøver at tale udenom.

Demokratiske samfund kræver, at vi hver især tager ejerskab af den måde, vi agerer på. Når vi ser dårlig adfærd, så dur det ikke, at 'andres' dårlige opførsel bliver til et alibi for selv, at blive grimme i tonen!

Der skal være respekt om unge menneskers ret til at protestere. Hvis vi kigger tilbage på ungdomsoprøret, så ville det aldrig være blevet en succes, hvis man havde brugt voldelige metoder. Det er netop ved at bruge saglige argumenter, at man kan vende en stemning og/eller en holdning, men aldrig ved vold.

Vi skal værne om demokratiet, for vi må aldrig blive et land, hvor man skal have dusinvis sikkerhedsfolk til stede for at holde et debatmøde, og jeg tør slet ikke tænke på konsekvenserne, hvis nogen af os havde bare tænkt tanken om svinske tilråb af en gæst på skolen dengang jeg gik på den franske skole (i dag kaldet Prins Henriks Skole) på Frederiksberg.

Jeg er ikke tilhænger af den sorte skole på nogen som helst måde, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at man slet ikke bør legitimere sig med, at gymnasiet lærer sine elever almen dannelse, hvis man lader dette passere. Der er nogle elever, som skylder en buket til både ministeren og sognepræsten for dén oplevelse. Det kan vist kun siges med Interflora, når man har dummet sig så voldsomt, som tilfældet er i dag.

Det BURDE være en dag, som handler om kvindernes kampdag - og der er stadig en del at kæmpe for - men nu får det den sørgelige konsekvens, at flertallet vil huske balladen på et gymnasium. Hold da fest hvor ville jeg skamme mig, hvis jeg nogensinde havde været med i den slags...

God weekend - nyd solen, og husk, at demokratiet er som en have. Jo bedre vi plejer den, jo kønnere bliver den, når sommeren kommer. :-)

Ingen kommentarer: