tirsdag den 12. september 2017

Rose og den nye verdensorden

Hvis ikke du har set serien, så er det værd, at nævne, at Rose og den nye verdensorden er særdeles seværdigt. Her interviewer Flemming Rose bl.a. en hollandsk sociolog, og der kommer en del vigtige pointer i disse interviews.Vores vestlige verden præges af populistiske bevægelser, og hvis ikke vi fastholder værdier som religionsfrihed, åbenhed og konsekvens, så risikerer vi med tiden, at der en dag kommer autoritære strømninger, som kan være endog særdeles farlige for den personlige frihed.

Der var et godt eksempel fra den hollandske sociolog, hvor han nævnte, at han havde ét bestemt svar når tyrkere f.eks. var tilhængere af Erdogan i deres gamle hjemland. Hvordan kunne de være tilhængere af en nationalist, og bagefter være overraskede når hollændere viste samme nationale kærlighed (patriotisme) over for det hollandske flag?

Det var et tankevækkende argument, for det ER desværre korrekt, at vi ofte diskuterer med minuspoint på forhånd, fordi vi skydes en masse motiver i skoene hvis vi tillader os at sige tingene som de bør og skal siges. Man kan sagtens diskutere emnerne uden at henfalde i populismens fristende retoriske stil, men det kræver intelligens. Det kræver, at vi står fast på de grundlæggende værdier vi står for her i vesten, og hvis vi ikke selv kender disse værdier, er det jo intet under, at egen kultur ikke kan smitte hvis vi selv forholder os vævende og utydeligt til disse fundamentale dele af samfundet.

Det er i hvert fald en serie, som kan medvirke til at tænke nye tanker, og det kan aldrig være usundt at lære nye ting.

God dag herfra til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: