mandag den 18. september 2017

Sproget HAR en betydning

Kampagnen fra Telmore er genial
Jeg bliver ked af at læse nyheder som Nazitegn malet på flygtningeboliger. Ked af det på kommunens vegne, som nu tre gange har måtte rense af, ked af det på beboernes vegne, som påvirkes nær deres tryghedszone - og ked af det, fordi vi tydeligvis ikke har forstået, at sproget HAR en betydning.


Lad det for en stund ligge, at der er politikere, som skændes om emnet. Lad os lige tage et praktisk eksempel.

Når børn råber "bøsser*v" eller "brilleabe" efter hinanden, eller sviner lærerinden, der tillader sig at bede om ro i klassen med skældsordet "luder" kan vi alle se, at der er noget galt. Børn kan være rigtig grumme over for hinanden - og det hele starter et sted.

Det er derfor jeg valgte en illustration fra Telmore til denne artikel, for det er jo sandt. Vi BØR tale ordentligt. Vi bør erkende, at udviklingen ikke er god.

Indrømmet, at en gang ballademagere og hærværksmænd fra Skibby kun er ét blandt mange eksempler. Hærværk antager mange former, og igen bør vi som samfund gøre det klart, at vi ikke gider høre den retorik hvor nogle føler sig hævet over andre.

Tænk sig hvis du eller jeg var født et helt andet sted end i dette vidunderlige land, Danmark. Hvordan ville du selv have det, hvis andre så skævt på dig fordi du var af en anden kulør end den lyse?

Jeg bliver så forbistret træt af politik engang imellem, for man kan snart ikke tænde for sin skærm uden man skal høre et interview med endnu en person, som kommer med en toiletspand, der tømmes for åben mikrofon uden at blive modsagt. Jeg skrev om det i går, da jeg skrev om politikere og journalister i ret klar tone. Hvis ikke du læste den artikel, så læs DERFOR er politikere og journalister utroværdige.

Vi MÅ kunne gøre det bedre, og vi MÅ kunne tale pænere om selv de vanskelige problemer. I stedet for hele tiden at italesætte problemerne, så lad os finde løsninger. Det kan godt være, at det er nemmere at skyde utopien om en bedre retorik ned, men det ville hjælpe. Så ligesom vi har temauger om kræft, og specialtemaer om børnenes madpakker m.v., så lad os dog have en uge hvor vi forsøger at finde ind til hvordan vi kan HJÆLPE hinanden.

Rigtig god dag herfra til alle. :-)

Ingen kommentarer: