onsdag den 21. oktober 2020

Fangeflugten - vigtig læring for alle

Bedst som man troede, at tingenes tilstand ikke kunne blive mere underlige, så kom nyheden om, at ubåds-byggeren og drabsdømte Peter Madsen var undveget fra fængslet i Albertslund. Til politiets store ros blev han hurtigt fanget igen, men der er noget læring, som man skal tage ind før det går galt.

Alle har travlt med at tale om ressourcer. Flere vagter, flere ansatte - præcis som ventet.

Man havde knap så travlt med at tænke over, hvorfor politiet om eftermiddagen fortalte, at der "indløb meddelelse om, at en fange var undveget", for jeg tænkte straks den ubehagelige tanke, at den slags kunne gå galt en dag. Alarm ved fangeflugter skal være så automatisk, at man slet ikke er i tvivl om, at den er gal, og der skal action på drengen.

Ikke at vi skal begynde med teatralske gæt på, hvordan det kunne gå galt - for enhver 'vejledning' risikerer at blive kopieret, men kløgtige læsere har sikkert også set amerikanske film med dette tema... :-)

Fangeflugt er en alvorlig sag

Selvom politikere ofte laver lidt skuespil når de harcellerer om strengere straffe, konsekvens m.v., så er der én ting, der er ganske rigtig: fangeflugt er en alvorlig sag. Ikke alene er der ofre derude, som kan opleve, at deres gerningsmænd pludselig står i baghaven, men de folk, som begår mord kan i mange tilfælde skabe kæmpe uro i et lokalsamfund. Det samme gælder, når voldtægtsforbrydere er sluppet fri af lukkede psykiatriske institutioner.

Selvom jeg godt er klar over, det ville vække ramaskrig, at nedskrive, at flugtforsøg gør en fange fredløs, så kan man - i svage øjeblikke - ikke fortænke en vagt i at skyde en fange på flugt i benet. Erfaringerne viser desværre, at nogle er uden for pædagogisk rækkevidde, og det gør, at man ind imellem må have fat i den mindre behagelige del af værktøjskassen, når folk er dømt for personfarlig kriminalitet.

Lad det være sagt med det samme: det var godt, der slet ikke var brug for at skyde mod nogen i den konkrete situation, men det er bestemt ikke sikkert, at den næste fangeflugt foregår lige så 'fredsommeligt'...

Jeg håber man vil finde løsninger, som kan forbedre trygheden for naboerne til disse institutioner ved en seriøs debat mellem parterne ved forhandlingsbordet frem for i medierne.

Rigtig god dag til alle læserne. :-)

Ingen kommentarer: