tirsdag den 24. maj 2011

DERFOR udskrives der ikke valg

I dag vil jeg causere lidt om en teori om hvorfor der ikke udskrives valg før sommerferien. Regeringen Lars Løkke Rasmussen er bange. Bange fordi ordet "værdidebat" ikke kommer til at handle om indvandrere, men om den grundlæggende kurs og ledelsesstil for den regering, der startede med Anders Fogh Rasmussen.

Det kræver ikke den store studentereksamen at gøre sig bekendt med de grundlæggende liberale værdier Venstre og Konservative stod for FØR den nuværende borgerlige regering kom i stand. De Konservative vil have skattelettelser, særligt på topskatten, og Venstre har kongstanken om minimalstatten, selvom den i dag kaldes noget ganske andet.

Systemet skal helst blande sig så lidt som muligt - i teorien.

Historien har vist, at det er gået helt anderledes. Lars Løkke gik som indenrigsminister, og senere som finansminister, fra den ene skandale til den næste. Overbetalinger på private sygehuse var kun en meget lille del af det hele, og det ved han ganske udmærket.

Et hurtigt valg KUNNE være overstået på ingen tid, hvis oppositionen var uforberedt. Lykkeligvis ER der allerede kommet mange argumenter på bordet, og allerede dér kunne selv de mest ivrige spindoktorer ikke redde ansigt for regeringens partier.

Nu er regeringen i den situation at oppositionen IKKE har holdt tilbage med klare udmeldinger om hvilken NY kurs Danmark har brug for, og det skræmmer. Støttepartiet, Dansk Folkeparti, har udsigt til mange år i politisk mørke efter vi nu igen er ved at se et stærkt Radikale Venstre, som netop får lov til at komme med soloudmeldinger.

Regeringen forsøgte at så tvivl om kursen for den røde blok, fordi det var håbet, at dette kunne ryste oppositionen til tavshed. Dette er ikke sket.

Derfor har spindoktorerne brug for at gentænke den strategi de vil køre under en valgkamp, og derfor kommer det ganske belejligt at et valg først skal afholdes til november. Så håber regeringen nemlig at der til den tid vil være mere gunstige vilkår for et hurtigt valg.

Det regeringen bare ikke vil erkende er, at danskerne ER parate til at vise deres despekt over for den kurs regeringen har ført, og det vil kræve mere af Venstre og Konservative end de er parate til at ofre.

Derfor udskrives der ikke valg til folketinget før i sidste øjeblik, for så længe regeringen ikke selv tror på selv den mindste, og mest spinkle, chance for at overleve i regering vil de hellere spille de kort de kan mens tid er.

Vi går derfor en spændende sommer i møde hvor bølgerne kommer til at gå højt. Måske historiens længste, og i hvert fald mest spændende, valgkamp, fordi de er nødt til at spille på alle tangenter for at gøre valget personligt frem for politisk.

Ingen kommentarer: