torsdag den 4. juni 2015

Samlet analyse - første store valganalyse

Efter at have gennemgået de enkelte partier, er det tid til at lave den første store valganalyse. Den tager udgangspunkt i hver sin blok, og samler derefter trådene i en samlet konklusion på første trediedel af valgkampen.

Rød blok

De Radikales Zenia Stampe kastede sig i weekenden ud i en mindre smart sviner over for SFs formand, Pia Olsen Dyhr. Årsagen til denne var åbenbart, at Zenia ikke brød sig om, at Pia Olsen Dyhr talte godt med Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl om genoptjeningsregler for dagpengene.

Den slags kampagner kan være yderst farlige, for ét er, at opdigte en stråmand i en hurtig debat, som man bagefter kan trække tilbage, men her er der tale om noget grafisk, som folk husker langt bedre end en finke af panden.

Ingen tvivl om, at Zenia Stampe på mange måder har et glødende hjerte, der banker for det politiske budskab. Hun tror på det. Dog må man engang imellem sige, at dette er et bevis på, at man har brug for spindoktorer - gode rådgivere, der TØR sige én imod. Alle kan udefra se, at dette er et selvmål af dimensioner.

På samme måde har man endog meget svært ved at se folketingsmedlemmer fra den røde blok, som egentlig fremhæver rød politik. Der er nærmest kun Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper. De andre har travlt med at tale ansvar, dagpengekommission m.v. før de vil komme med klare udmeldinger.

Her kan man sige, at løftebrudsdebatten har sikret, at ingen vil brænde nallerne denne gang, men mon ikke der VAR plads til bare en enkelt udmelding eller to for at signalere, at troværdigheden er på vej retur, eller tør man slet ikke diskutere løftebrud? Jeg tror dette kan blive en væsentlig faktor når folk rent faktisk står i stemmeboksen torsdag den 18/6-2015.


Blå blok
Bilagssager, arrogance og dårlig stil er kendetegnende for blå blok denne gang. Naser Khader gik ud med sin tirade mod muslimerne, og skadede de Konservative, som oveni købet vælger at tage imod både tæsk og dum strategi i en tid hvor nedgangen nærmer sig spærregrænsen. Venstres Lars Løkke Rasmussen mener man måske nok kan få et par sko til 2.000,-, og dummer sig i sagen om GGGI da han ikke kan huske om 20.000,- er blevet trukket/modregnet...

Når man så bagefter søndag annoncerer, at man vil efterse den nuværende regerings regninger, hvis man kommer til magten, så klinger det - undskyld mit franske :-) - sgu en smule hult.... :-)

De eneste to partier, som kan trække blå blok i en retning frem mod en sejr er: Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.


Konklusion
Det bliver en utrolig spændende valgkamp, og valgdagen den 18/6-2015 bliver rigtig spændende. Sofavælgere kan blive en væsentlig faktor i hvem der kommer til magten efter valget. Om rød blok beholder regeringsmagten eller ej er ikke til at sige. Meningsmålingerne er tætte. Endnu tættere end da valget blev udskrevet. Meget vil afhænge af slutspurten, og nu er der ikke plads til dumheder hos nogen af parterne.

Ingen kommentarer: