tirsdag den 14. februar 2017

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i tættere samarbejde?

Foto: Thomas Lekfeldt / Sara Gangsted - BT
Det er ret tankevækkende, at vi nu kan opleve, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti signalerer større samarbejde i dansk politik. Det var under åbningstalen i oktober 1999, at Poul Nyrup Rasmussen, som daværende statsminister sagde de berømte ord: "Jeg blev spurgt af fjernsynet udenfor, om jeg synes, stemningen i denne debat havde været hadsk - det kommer an på, hvordan man ser på det: Når man diskuterer så principielle spørgsmål, som vi har diskuteret i dag om menneskesynet, om at der skulle være forskel på, hvorvidt man nu har aner tilbage fra et fremmed land, eller man ikke har, selv om man er dansk statsborger - så kan jeg godt forstå, at der bliver sagt meget barske ting heroppe fra om Dansk Folkeparti. Jeg synes, at de alle sammen var velbegrundede. Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!"Der er sagt mange hårde ord mellem de to partier, så den nye forbrødring er set på den ene side et ganske positivt signal, fordi det kan blive et endegyldigt farvel til blokpolitikken. Samtidig kan det også ende med en rigtig stor eksplosion, for det er to meget forskellige kulturer, der er ved at fusionere.

Ingen kan være i tvivl om, at det har gavnet begge partier, at de har nye folk på formandsposterne. Mette Frederiksen kan alle læse mere om i Peter Heyn Nielsens bog Fra kronprinsesse til statsministerkandidat. Da Niels Thulesen Dahl skrev bogen Kristian - Kronprinsen blev det også nævnt, at Kristian Thulesen Dahl var langt mere kompromissøgende end daværende formand for DF, Pia Kjærsgaard.

Begge parter har en ny tilgang til dansk politik. Den største forandring vil mange nok mene er sket hos Socialdemokraterne, men meget afhænger af øjnene, der ser på sagen, for andre vil mene, at det også er et signal om, at man i DF er blevet ganske trætte af Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Venstre har et formandsopgør der ulmer lige under overfladen, og flere iblandt os ser mange perspektiver i andre navne som nye formænd end lige præcis næstformanden, Kristian Jensen.

Jeg har aldrig lagt skjul på, at navne som Inger Støjberg og Sophie Løhde kunne skabe den nødvendige fornyelse af partier, og samtidig er Jan E Jørgensen et rigtig godt bud på en mand, som også kunne gøre det samme for partiet Venstre. Det er det eneste blandt de gamle partier, der endnu ikke har haft en kvindelig formand. Rent PR- og brandingmæssigt er der derfor vigtige overvejelser at gøre sig når formandsopgøret kommer...

Hvordan vil et samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne gå?

Det er meget svært at svare på, for hvis begge parter er indstillet på et samarbejde - hvad deres formænd giver udtryk for, at de rent faktisk er - så kan meget lade sig gøre...

Ét er sikkert: ingen ville nogensinde have troet dette var muligt, hvis man havde spurgt dem om dette for bare ganske få år siden. Det ville kræve så store indrømmelser fra især Socialdemokratiet, at det var nærmest utænkeligt.

God vinterferie til alle. :-)

Ingen kommentarer: