torsdag den 2. februar 2017

Rentefradragsretten - sund fornuft at nedbringe gælden

Jeg ved godt, det ikke er populært at sige det højt, men det er sund fornuft at nedbringe sin gæld, og her kan en sænkelse - eller fjernelse - af rentefradragsretten spille en væsentlig rolle. Det er mange års misbrug af boligskatter, som nu giver en efterregning. En såkaldt bunden opgave for politikerne.


I de gode gamle dage betalte man af på sin gæld, og det var KUN store investeringer såsom nyt tag, der fik folk til at søge omprioriteringer af deres boliggæld.

I nyere tid var der en lang periode folk, som kom ind på boligmarkedet med afdragsfrie lån, hvor de kun betalte renterne. Komplet vanvittigt set ud fra et privatøkonomisk synspunkt, for hvad skulle folk leve af, når de et årti senere skulle til at afdrage på gælden?

Der var flere argumenter både for og imod. For nogle kunne en kort periode med afdragsfrihed være en god ting, hvis folk grundlæggende havde en god økonomi, men ramte en periode med arbejdsløshed. Problemet er bare, at rigtig mange ikke har lært spor af krisen. De køber lakridser for besparelserne ved f.eks. omlægninger, frem for at sikre sig nedbringelse af gælden i boligen.

Det KAN være en god pensionsopsparing at være helt gældfri, men her har kreativiteten været stor blandt dem som skulle sælge ideerne om selvpensionering. Der var næsten ingen grænser for hvad man kunne, hvis man bare gjorde sådan og sådan - og her var en stor del af rådgivningen baseret på best case scenarier.

Når man ramte et sted midt imellem worst og best case scenariet, kunne det gå grueligt galt, hvilket mange i dag kan skrive under på, da de rent faktisk er teknisk insolvente.

Jeg skal ikke gætte på hvad det endelige politiske resultat bliver, men alene konstatere, at vi forhåbentlig snart får sund økonomisk rådgivning ind i boligsnakken frem for de evindelige autopilot-reaktioner hvor man taler "tryghed for boligejerne" som om det var et magisk mantra, der fritager folk fra selvstændig tankegang.

Omvendt bliver det også interessant at se hvordan politikerne vil håndtere situationen med ejendomsvurderingerne. Der er et kæmpe efterslæb på fejlagtige vurderinger, selvom tallene for seneste handel i de lokale områder ER tilgængelige. Et nyt vurderingssystem vil koste millioner, og refusioner af for meget betalt skat vil også gøre sit. De bundne opgaver står fint i kø, så man kan kun ønske politikerne en rigtig god arbejdslyst.

God weekend herfra. :-)

Ingen kommentarer: