lørdag den 20. august 2011

Rent drikkevand

Rent drikkevand opfatter vi nærmest som en menneskeret. I Danmark har vi de fleste steder været vant til bare at kunne åbne for vandhanen, og dernæst fylde vand der kunne drikkes i et glas, eller i en kande som derefter stilles i køleskabet til nedkøling af kroppen med læskende vand.

Sjovt nok har de fleste prøvet det modsatte. På ferier til Mallorca vil du få en advarsel om IKKE at drikke vandet - og det gælder i flere lande...

Ikke dermed være sagt, at der er colli bakterier i vand på Mallorca, som vi lige har set det i københavnsk vand. Men klorrester og andre partikler gør at turister vil få maveonder hvis de drikker vandet direkte fra hanen i områder hvor vandkvaliteten ikke er optimal, set med vore øjne.

Vi er imidlertid nået til en krydsvej. Vi skal til at afgøre hvordan vi vil håndtere vand i fremtiden. Vi får rigeligt af det fra skyerne, men glemmer at samle det op. Det fås ikke meget renere end når det kommer ned fra skyerne i form af regn. Alligevel er vandopsamling nærmest overset mange steder. Vi smider det sågar direkte i kloakken for dernæst at sende det til vandrensning, og så ud i søer, vandløb m.v.

Nytænkningen er en politisk afgørelse. Politikerne må til at bestemme sig hvordan vamdet skal være i fremtiden. Det handler om miljø og sundhed - ikke just værdier den eksisterende regering går særligt meget op i. Bundlinjer og rationaliseringer kan koste vores fremtidige helbred, men det er åbenbart ikke gået op for visse mennesker endnu.

Sørgeligt, men sandt.

Ingen kommentarer: