torsdag den 21. april 2016

PostDanmark - politikerne har et ansvar

Man kan i dag læse, at S og DF kræver handling i forhold til den voldsomme stigning i portopriserne her i landet. Det kan der siges meget om. Fejlen i hele dette morads startede dengang transportministeren - guess who? - spurgte PostDanmark hvad et brev burde koste.

Dengang skete allerede den første portostigning, og det er senere fulgt op, således at man i dag næsten kun sender B-post, for et almindeligt brev der skal være fremme næste dag koster nu hele 19,- Det er fuldkommen uholdbart i en tid, hvor en e-mail er fuldkommen gratis, og digital post er kommet for at blive.

Det værste i alt dette er, at det er de søde, flinke og arbejdsomme postarbejdere, som ender med at miste deres job, fordi ingen gør noget reelt ved problemerne i PostDanmark. Det fik mig til tasterne, og jeg sendte i dag dette læserbrev til Jyllands-Posten i den forbindelse:
Politikerne skyld i den dyre postservice

Allerede dengang transportministeren første gang spurgte PostDanmark hvad et brev burde koste, stillede han det forkerte spørgsmål, for hvad ingen nævner er, at PostDanmark har underbudt på reklamemarkedet i et sådan omfang, at det ganske naturligt ville og måtte gå ud over de private kunder.
Det er konkurrenceforvridende, og har ødelagt tjansen for almindelige avisbude, men det er jo intet nyt. Ligesom flaskeautomater har overtaget flaskedrengens job, så er det vel også snart intentionen at presse priserne så langt op, at ALLE til sidst bruger e-mail frem for fysisk post.
Argumenterne om tyndt befolkede lokationer vil være dyrere at betjene holder ikke. Tjek lige markedet kære politikere. Både GLS og DHL, Bring og flere andre kan snildt betjene med hver deres serviceniveauer, og efterhånden er PostDanmark så dyrt, at alternativerne er endnu mere attraktive.
Den dag I begynder at undersøge virkeligheden kan I måske redde PostDanmark, men ellers ender hundredvis af postansatte desværre med at miste deres job. Det skal man ikke have gået ret længe i skole for at kunne regne ud...


Jeg tror vi er rigtig mange, som er skuffede over den måde postloven er blevet håndteret på, for det er ganske tankevækkende, at det er billigere at sende et anbefalet brev fra udlandet end at sende det lokalt. Alt sammen fordi postvæsenerne henter hele indtjeningen på udenlandsk post. Når du således sender et brev til Australien tror mange, der sker en udveksling af penge for den lange transport, men PostDanmark vælger grådigt at hæve priserne med det indlysende resultat, at folk søger alternative transportformer. Komplet Ebberød Bank, og ganske tankevækkende, at man gerne ansætter akademikere til at lave markedsanalyser og kampagner som fuldkommen fordrejer fokus fra de åbenbare problemer, som kunne løse PostDanmarks økonomi.

At tale om udkantsområder m.v. sluges råt, mens nye interessenter stille og roligt æder sig ind på markedet...

1 kommentar:

Henrik V Blunck sagde ...

Her til aften kom der så en melding om spareforslag, og et af forslagene er nu at lukke ned for lørdagsomdeling, og samtidig vil man nu fjerne kravet om, at et A-brev er fremme dagen efter. Jeg noterede mig, at man på DR1 ikke endnu meldte noget ud om der således var tale om en komplet fjernelse af A-brevsprincippet eller om der således blot 'lempes' på dag-til-dag konceptet.

Vi får se hvad forhandlingerne vil bringe med sig. :-)