mandag den 4. april 2016

Bankernes adfærd uanstændig

Hvis man læser artiklen Ekspert: Derfor er det svært at stille bankerne til ansvar for rigmænds skattefuskTV2 Online, får man sig lidt af en overraskelse. Når Lars Bo Langsted, professor og ekspert i økonomisk kriminalitet ved Aalborg Universitet, udtaler sig som han gør, vækker det til en vis eftertanke. Det vil jeg forsøge at rette op på i denne artikel. Læs videre....

For dem som rent faktisk SÅ programmet på DR1 i aftes, så er det svært at finde det troværdigt, at en bank har tjekket noget som helst, når der konkret blev peget på en kvinde som var direktør for over 10.000 selskaber, og involveret i over 20.000 registreringer. Hvordan man ligeledes kan godkende referater, hvoraf den ene var død tre år før referatet - og denne faktisk da programmet blev sendt var død i otte år.

Da Nordea stillede med en direktør for Private Banking, som gentog den samme remse til flere konkrete spørgsmål blev det hele nærmest tragi-komisk!

Beklager, men det burde ikke være spor svært at efterse, at persongalleriet bag et selskab er i orden, og banker BØR være ansvarlige i denne omgang med erhvervslivet. Særligt fordi de gerne vil have sugerøret ned i statskassem når de skal have reddet en vis legemsdel, og står over for en konkurs.

Det vil ikke være spor svært at konstatere bedrageriske forhold, hvilket flere eksperter også påpegede i programmet. Hvorvidt Lars Bo Langsted enten ikke har set udsendelsen, eller gerne vil kunne sikre sig et godt og velbetalt job i banksektoren med sine udtalelser, skal jeg ikke gætte på. Men det er noget overraskende hvis DR1's eksperter tog fuldkommen fejl for åben skærm, ikke sandt? :-)

HVIS banker som Nordea og Jyske Bank handler som skildret i dokumentaren må de forvente, at der kommer fuldt fokus på hele porteføljen, og hvis dette var sket i USA havde begge banker haft lukkede erhvervsafdelinger i to uger (MINDST!) mens skattemyndighederne havde gennemgået hele arkivet - og det ville være hele døgnet, at de ville køre igennem, for det er bare slet ikke i orden.

Herhjemme lever vi fuldt og helt op til opskriften om, at det kan vi nok ikke gøre noget ved, medmindre der kommer en anmeldelse. Se blot Olsen Banden hvor der gøres tykt grin med dette koncept. Vi er alle klar over SKAT i forvejen er i knæ efter EFI og andre skandaler, men det burde ikke være i orden at hjælpe folk med at unddrage sig skat. Det får jo også én til at få den tanke, at bankerne måske også selv driver en vis form for skattetænkning når/hvis de lader sig involvere i den slags.

Dét var ret sørgeligt at konstatere.

Ingen kommentarer: