tirsdag den 21. juni 2016

EU-skepsis - hvor stor er den egentlig?

Det forlyder på TV2 News her til morgen, at Dansk Folkepartis formand foreslår en folkeafstemning om EU-medlemskabet, hvis EU vælger Brexit torsdag. Man kan undre sig over hvorfor en dansk folkeafstemning skal afhænge af hvorvidt briterne stemmer nej, men lad os lige tage debatten.


Den danske EU-modstand er indiskutabel i nogle kredse, men man kan have sine tvivl om hvor STOR denne skepsis egentlig er - og i dét perspektiv kunne det være modigt, at tage debatten én gang for alle, så vi kan få lukket debatten ned.

Det er på tide at gøre op med denne situation. Lad os være ærlige: nej-sigerne bruger alligevel denne skepsis i enhver debat som om EU var et småkriminelt og over-bureaukratiseret imperium, så hvorfor ikke tage afstemningen, så vi kan få lukket den diskussion?

Jeg var ikke med til den oprindelige afstemning om medlemskab af EF - det europæiske fællesmarked. Jeg blev først født i april 1973. Jeg har ikke brugt hele livet på at granske hvorfor mine forældres generation meldte os ind, men jeg har hørt rigtig meget om afgiftsharmoniseringer, dengang særligt på biler. Det var så et løfte, som vi skulle helt frem til 2015 før der skete bare en smule på dette område... :-)

Prøv at forestille dig, at det handlede om et medlem af en skytteklub. Hvis Olsen altid var utilfreds med, at vi valgte at afholde skydeaften mandag, onsdag og torsdag fordi han hellere ville skyde tirsdag og fredag? Når der blev afholdt afstemninger viste særligt fredag sig at være noget skidt, fordi folk hellere ville være sammen med familien. Olsen er stadig utilfreds, og føler sig trådt på af alle de andre. Ingen tør rigtigt fortælle Olsen, at han måske skulle prøve at ændre sine øvrige aftaler, så han bliver ved med at vælte sig i selvmedlidende påstande om, at hele verden er imod ham...

Ligner Danmark ikke nogle gange denne Olsen? Uha, vi vil gerne eksportere uden grænser, vi vil gerne have EU-tilskud, vi vil gerne alt det gode, men nu hvor vi er blevet et netto-bidragsyderland til det samme EU efter at østeuropæiske lande er blevet indlemmet i EU-familien, så er vi ikke helt så glade.

Så lad os da få afgjort spørgsmålet, så vi måske fremadrettet kan få afgjort OM vi skal forblive medlemmer af EU.

Så må vi bagefter forholde os til hvad befolkningen har stemt. Har de stemt NEJ, så må vi udtræde, og hvis de alligevel stemmer JA, så må vi droppe det surmuleri som lige p.t. karakteriserer debatten. Demokratiet skal være levende, og derfor må vi forholde os nøgternt til befolkningens ønsker.

Ingen kommentarer: