mandag den 20. marts 2017

Løgnen om boligejerne - det handler ikke kun om tryghed men også friværdier

De Konservative vil gerne tale om tryghed for boligejerne. Vi har alle hørt sangen om tryghed for boligejerne, og hvordan grundskylden truer bestemte navngivne personer med at beskatte dem fra hus og hjem. Det nævnes tit, at det handler om tryghed, ikke spekulation, når man forsvarer disse boligejere.


Ikke desto mindre vil det være klart for de fleste, at der SKER spekulation i boligernes friværdi. Når familier gentagne gange omlægger deres lån for at få del i friværdien, så sker der ikke de nødvendige afdrag på boliggælden, men derimod en spekulation i at få billige lån.

For faktum er, at bankerne - efter det blev tilladt at sammenblande realkredit og bankforretninger - har motiveret mange boligejere til at tage lån i boligen med det resultat, at mange de facto er teknisk insolvente i dag. De skylder mere end de reelt vil kunne få ved at sælge deres ejendom.

Der tales gerne udenom dette faktum, og man henviser til vurderinger, velvidende at disse skyder omtrent lige så forkert som mange, der går på jagt efter at have indtaget en eller flere skarpe morgenbitre... :-)

Det er et problem, at politikerne taler udenom på dette område. De plejer særinteresser, og forbigår de tydelige tegn på en mulig kommende krise. Når og/eller hvis der opstår en ny boble, skal der nok blive travlt ved håndvasken igen. Det så vi sidst det gik galt.

Hvis man skulle lave et fair skattesystem, så skulle alle fradrag fjernes fra selvangivelsen. Så ville det være op til den enkelte at forvalte sin nettoindtægt - og naturligvis skulle boligskatten helt forsvinde i somme moment. Det ville være fair for alle, og læseren kan jo selv konstatere årets netto skattebetaling ved at kaste et blik på sine årsopgørelser.

Jeg er klar over nogle vil være modstandere af denne model, fordi de husker, at tanken egentlig blev luftet af Anders Fogh Rasmussen, da han var formand for Venstre, hvor han som daværende skatteminister gjorde opmærksom på, at selvangivelsen burde være på størrelse med et postkort. Det vil fjerne enhver form for spekulation, og ville sikre et progressivt skattesystem uden mulighed eller risiko for fifleri.

Dén tanke er ren utopi, men en interessant tanke hvis politikerne lyttede...

Ingen kommentarer: