Det er ganske tankevækkende hvor meget boligstøtten kan få sindene i kog. Det er som om denne ydelse er en sikret rettighed, som mange føler nærmest er en menneskeret. Der er mange fordele ved en midlertidig ydelse, men der er bestemt også ulemper, som mange glemmer, at tænke over.
Der er næppe ret mange, der vil benægte, at boligstøtten er med til at hæve priserne på lejeboliger. Hvad mange glemmer at kigge på er, hvordan økonomien er skruet sammen i mange såkaldt almennyttige boliger.
I de gode gamle dage kunne man godt samles om en dag eller to, hvor man renoverede legepladser, malede stakittet, klippede hækken og løste almene opgaver til gavn for hinanden. Man fik sig en øl eller vand, og spiste sammen - og kom hinanden ved, og hyggede på en anden måde.
I dag forventer vi, at det er viceværten som tager sig af maleopgaven, og flere steder er det ligefrem en endnu dyrere maler, som kommer og tager sig af opgaven. Hækken gider vi heller ikke kigge på, og vi iklæder det, at vi har travlt. Sjovt nok har vi aldrig for travlt til at snakke sammen på fællesarealerne, og tage en hyggelig sludder. Men arbejde samtidig til gavn for hinanden.....
Selv det med at rulle affaldscontainerne ud fra skraldeskuret dagen før skraldemanden kigger forbi er vi også for dovne til. Det er lidt for Morten Korch-agtigt, at påregne, at vi selv kunne klare dén opgave... :-)
Det koster alt sammen.
Hvad mange glemmer er, at nogle selskaber endda nyder rigtig godt af førtidspensionister, fordi disses boligstøtte er anderledes end f.eks. en enlig kontanthjælpsmodtagers. Alle de regler, der skal behandles er til stor gavn for det kommunale bureaukrati, for det tager en hulens masse tid, og kræver en masse ansatte rundt omkring at beregne ydelser.
Nu kaster jeg en prøveballon i debatten: hvad nu hvis det KUN var pensionister, der kunne få boligsikring varig/boligstøtte?
Hvis man indførte en midlertidig boligstøtte til den arbejdsløse, kunne vedkommende vælge at se sig om efter en billigere bolig når vedkommende blev arbejdsløs. Man kan godt søge både nyt job og ny bolig. Det ville man have gjort i de gode gamle dage jeg nævnte ovenfor. Det var dengang man tog ansvar for egne handlinger, og satte tæring efter næring.
Det ville samtidig også gøre, at der blev mere rumlen til generalforsamlingerne i de lokale boligforeninger, for så ville folk - helt berettiget - kigge budgetterne igennem for at standse tendensen til, at pengene fosser ud af nogle kasser, med højere huslejer til følge...
Hvis man skal diskutere et emne, skal man inddrage flere faktorer, og jeg mener alvorligt talt, det er på tide, at vi standser misundelsens evangelium, hvor alle harcelerer mod boligejere med midundelsesskatter, samtidig med, at pengene fosser ud et helt andet sted - nemlig dér hvor det almindelige beboerdemokrati kunne medvirke til, at nedsætte huslejerne til gavn for alle.
Populært at sige? Nej, bestemt ikke.
Dog er det på tide, at vi starter med at ændre de ting vi KAN ændre, frem for vi altid hører debatter om verdensfjerne ting, som ingen alligevel kan skaffe flertal for. Lad os starte ved det, der er os nærmest, og derefter kan overskuddet skabes, så der bliver råd til mere af det sjove uden at status quo bevares med sugerør ned i vores allesammens kasse - den såkaldte statskasse.
God 2. pinsedag til alle. Nyd solen. :-)
1 kommentar:
Som del af debat på Twitter vil jeg afslutningsvis gerne opdatere med at nævne, at f.eks. en udfasning for alle ikke-pensionister over en 2-årig periode kunne starte en lavine til lokale generalforsamlinger og budgetmøder, som kunne vende trenden. :-)
Send en kommentar