torsdag den 12. maj 2016

Kriminalitet og udvisning

I dag faldt der dom i Levakovic-sagen, og sagen er bl.a. omtalt på TV2 Online herfra: http://nyheder.tv2.dk/politik/2016-05-12-lokke-vil-stramme-udvisningsregler-efter-levakovic-dom?utm_source=Twitter&utm_campaign=tv2politik&utm_medium=Social

Man kan i TV2s artikel læse, at der bl.a. er lagt til grund, at Gimi har "to mindreårige børn her i landet." Det gør således, at sigøjnerbossen lever på lånt tid i forhold til kriminalitet. På et eller andet tidspunkt når disse børn myndighedsalderen, og når regeringen - som lovet - snart strammer reglerne, så vil det næppe være sandsynligt, at manden kan fortsætte sin kriminalitet uden senere at risikere udvisning.

En selvsagt upopulær dom, når man samtidig betragter hvor hårdt lovlydige borgere må kæmpe, hvis de begår en fejl som f.eks. at arbejde for meget i løbet af et studieophold. Dér klapper fælden straks, og det medvirker næppe til nogen særlig sympati, at man bagefter sviner befolkningen ved at true med menneskerettighedsdomstoler m.v. Respekten er ikke gensidig, så det kan hurtigt blive svært at finde jurister som vil give et forsvar over for den tone i debatten.

At alle fortjener et forsvar er fuldkommen korrekt. Dog betyder det ikke, at man som jurist har pligt til at forsvare hvem som helst. Jeg ville f.eks. aldrig forsvare en person i en spiritussag, og ej heller i voldtægtssager. Gør det mig til dommer over dette? Nej, slet ikke. Jeg ønsker bare ikke at være involveret i den slags sager, hvis jeg havde været jurist.

Vi lever i et frit land, hvor dommerne i Højesteret således turde træffe en dom, som ikke var spor populær. Sådan må det være. Det skal ikke være sådan at folkestemningen skal afgøre hvorvidt juraen holder, og så må man bagefter sørge for, at paragrafferne er i orden næste gang adfærden sker.

Imidlertid kunne man også håbe, at det ikke skete igen, og at manden blev klogere af processen. Dette selvom de fleste nok vil erkende, det er et noget spinkelt og smånaivt håb om, at lov og retfærdighed måtte være målet for alle borgere i dette land. :-)

Ingen kommentarer: