tirsdag den 24. januar 2017

Demokrati ikke noget entydigt begreb

Det er nok gået op for de fleste, at Hillary Clinton fik flere stemmer end Donald Trump, men at Trump fredag blev sværget ind som den 45. præsident i USA. Amerikanerne har et system med et Electoral College, som du kan læse mere om ved at klikke på ordet.
Sjovt nok er der også valg i enkeltmandskredse i England, og flere andre lande har andre systemer, som hver især afviger fra vores system med kreds- og tillægsmandater, som alt sammen beregnes ud fra et forholdstal.

Vi kalder ikke andre lande udemokratiske fordi de gør tingene anderledes, vel?

Det skulle man ikke tro, og så alligevel.

Da Paula Larrain skrev artiklen "Larrain: Vi skylder balterne - ikke Trump - et stærkere forsvar" på Altinget, kunne man nemlig se hvordan sindene kommer i kog omkring Rusland - et emne mange kun forholder sig til ud fra overskrifter de har hørt på nyhederne. Som i andre debatter, så fyger skældsord som "kommunist" og "kommunistisk pladder" fra andre når man tillader sig at mene vi BØR kunne gøre det bedre end at fortsætte koldkrigs-retorikken, som blev fundet frem straks man kunne tale om hvor slem Putin er. Jeg har kommenteret det med at kaste etiketter efter hinanden i artiklen Det er ikke elitært at være kompetent, som kan læses ved at klikke på titlen.

Sågar en mistanke fra en modig anonym, som kun kalder sig Erik med ordene:
Så kom ind på demokratiets veje hr H.C.V, det ville bedre befordre dine asociale og anti demokratiske ønsker fremfor disse bedrøvelige taktiker for at DU kan føre debatten som du tror er til for din skyld.
Imponerende, at man for det første ikke kan holde styr på sine bogstaver i en forkortelse. :-) Måske han skulle have valgt kun at bruge fornavn når det hurtigt bliver for kompliceret. Og mistanken om hven der tror debatten er til for deres skyld er såmænd så ganske sjov, for inden disse ord kom han med adskillige stråmænd i sin egen argumentation.

Fuldkommen spild af tid!

Nogle mennesker VIL bare ikke forstå.

Men stille diagnoser om hvem der er sociale eller asociale, demokratiske eller antidemokratiske - det vil man gerne, og som bekendt peger fingrene kun en vej når man har så pokkers travlt med at gemme sig bag alene et fornavn mens man selv skyder med skarp på andre som tør BÅDE at identificere sig, men også stå ved sine holdninger.

Se, dét er demokratiets spilleregler. At vi står ved det vi mener, og forsvarer andres ret til at sige det de tænker uden at begynde, at definere dem som antidemokrater bare fordi vi er uenige med dem.

God dag til alle. :-)

Ingen kommentarer: