fredag den 4. december 2015

Befolkningen har talt - NEJ til fjernelse af retsforbeholdet

Befolkningen har talt. Det blev et NEJ til fjernelse af retsforbeholdet. Mange havde teorier om afstemningen. Hele den skepsis mange har over for EU kom til udtryk i dette NEJ, og det var faktisk opmuntrende, at høre, hvor enige alle partilederne var over for, at gentænke den måde vi samarbejder europæisk.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg selv sagde JA. Jeg er ikke spor skuffet. Tværtimod er jeg rigtig glad for vi trods alt fik næsten 73% ud til stemmeboksene. Det er en flot deltagelse i en EU-afstemning, hvor flere havde forudsagt ned til 60% deltagelse.

Når statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, inviterer til samtaler om en bredere EU-politik, så lover det rigtig godt, for det er stensikkert også det befolkningen ønsker. Om det er Socialdemokraterne, SF eller Venstre der er ude af sync med befolkningen er ikke til at sige, men i hvert fald KAN vi konstatere, at et flertal af partierne anbefalede et JA, og fik et NEJ.

Man skal altid passe på med at overanalysere. Det kan gå rigtig galt når man skal gætte sig til hvad der ligger bag et JA eller et NEJ. Det er jo ikke noget særlig fyldestgørende svar. Take it or leave it ender alt for tit med et NEJ, fordi folk ikke føler sig hørt - og det kan meget vel være tilfældet ved denne afstemning. I hvert fald kan man konstatere, at mange politiske diskussioner på de sociale medier har handlet om meget andet end det konkrete retsforbehold.

Det bliver spændende, at se hvad den kommende uges samtaler med partilederne kan byde på.

God weekend til alle. :-)

Ingen kommentarer: