torsdag den 8. september 2016

Derfor er topskatten ligegyldig

Nu kommer der en rigtig økonomisk stinker - en politisk prut, som lugter ganske fælt. Ikke desto mindre er det nødvendigt at sige sandheden om begrebet topskat, for det deler samfundet mere end godt er, og effekten er nærmest ikke-eksisterende.

Folk, der står til at betale meget i topskat, bruger rådgivere til at spekulere i skatten.

Ups.

Allerede da jeg gik på EFG - Handel & kontor havde vi en underviser i samfundsfag, som viste os en statistik over den effektive skat fra Danmarks statistik. Den chokerede mange af os elever i slutningen af 1980'erne.

Den viste allerede dengang, at de laveste indtægter betaler den højeste effektive skat. Jeg har beskrevet lidt af det på siden Et FAIR skattesystem her på bloggen.

Den modsatte påstand kommer så også midt i debatten om sænkning af topskatten, for her mener mange partier, at der er en større effekt ved sænkning af skatten i bunden.

Det kan diskuteres. Det er et spørgsmål om valg. Man kan træffe et valg om at gøre dette, men faktum er, at en tusse sparet hos folk der har MERE end til dagen og vejen med overvejende sandsynlighed bruges til opsparing i f.eks. egen pension og/eller investering, hvorimod at familien som kun lige har til dagen og vejen vil bruge pengene til at forbedre deres levefod.

Det sidste giver mere gang i hjulene i kraft af større omsætning i varer, hvorimod det første giver en øget opsparing. Faktisk lettere forhindret af, at bankerne overvejer at sende negativ rente videre til sine kunder, så det kan forrykke lysten til opsparing endnu mere i negativ retning.

Bemærk: man kan ikke sige noget præcist om effekten, for alle mennesker træffer forskellige valg. Nogle vil rejse mere, andre vil spare mere op. Nogle vil forbruge mere - andre vil forbruge det samme.

God weekend. :-)

Ingen kommentarer: