torsdag den 11. maj 2017

Hadprædikanter i flere lejre

Det er så ganske uhyggeligt at se på, når man som humanist ser hvorledes folk benytter sig af ytringsfriheden på værste vis, nemlig til at prædike had imod andre. Vi ser det ikke kun i moskeer eller kirker, men også på tv-skærmen, og det findes også i videoer på Youtube m.v.


De fleste har nok hørt hvordan Søren Krarup på DR2 i Debatten kaldte den nyvalgte franske præsident for et lidet flatterende ord for åben skærm. Medlemmer af sekter vil have hørt deres præsters udfald mod samme befolkningsgruppe, og senest har også en imams prædiken imod jøder vakt stor opsigt.

Lad det være sagt: hadet kan ses OVER ALT!

Det er så ganske sørgeligt at se på, og man KAN undre sig over, at folk ikke gør oprør. Dog er der væsentlige grunde til at mange ikke gør det, herunder bl.a.:
  • Gruppepres - hvem tør udfordre den lærde, hvis man selv knap kan læse?
  • Idoldyrkelsen - hvem tør udfordre en 'profet'?
  • Uvidenhed - når man ikke selv har læst grundteksten, hvordan skulle man så kunne vurdere om den læste tekst er citeret uden for dens kontekst?
  • Social eksklusion - man bliver anset for en paria hvis man drager det lærte i tvivl
Det ville være positivt hvis alle, uanset hvilken religion de abonnerede på, sagde fra over for hadprædikanter. Det sker bare ikke. Ovenstående er kun nogle få elementer i hele det spind, som omgiver mennesker, der har overdraget deres frihed til religiøs tænkning.

Debatten er vigtig, og nødvendig. Man skal blot ikke forvente, at man kan ændre andres opfattelser, men vi må bare alle erkende, at forandringen kommer fra os selv. Friheden kommer først den dag man SELV holder op med at bruge noget som helst religiøs skrift som undskyldning for at vedligeholde egne fordomme eller had til nogen som helst.

God dag herfra, og god weekend. :-)

Ingen kommentarer: