torsdag den 4. maj 2017

Ordstyringen manglede i onsdagens franske livedebat

Billedkilde: The Local
Det var, for at sige det meget pænt, ikke noget kønt syn, da ordstyringen manglede i onsdagens franske livedebat i præsidentvalgkampen. Uanset ens politiske standpunkt, så var det ganske tankevækkende hvor lidt de to ordstyrere blandede sig i skænderierne.


Der var et par gange, hvor man virkelig ville ønske, at man enten helt havde afbrudt programmet, eller som minimum kunne slukke for mikrofonerne.

Der var ikke meget pli i den måde de afbrød hinanden, og selvom pressen melder om, at Macron klarede sig bedst, så vurderer jeg faktisk, at begge tabte i den forstand at værdigheden blev tabt. Den almindelige pli og anstændighed man forventer sig, var noget af en mangelvare under debatten.

Til Marine Le Pens ulempe kan siges, at hun virkede meget skinger i sine personangreb på Macron. Hun henviste til flere begreber, som gik hen over hovedet på de fleste i et forsøg på at fremstå klog, men det viste sig hurtigt, at hendes økonomiske program ikke hænger sammen. Hun fik, indrømmet, givet flere nyrestød imod Macron som elitens mand, og det vil stensikkert appellere til hendes publikum - uanset hvor perfidt det så end fremstod.

Til Emmanuel Macrons ulempe kan siges, at han i flere sammenhænge talte et sprog som den menige franskmand næppe forstår. Hvis danskere tror skattedebatter kan være sjove herhjemme, så skulle de lytte med på politisk debat på fransk tv. :-) Der er ingen tvivl om, at Macron fik gode stød ind på Le Pen i forhold til, at Frankrig ikke kan isolere sig fra resten af Europa, men igen, så lander det lynhurtigt i en debat, som mange slet ikke forstår. Det virker elitært - igen noget, som er til fordel for mange af Le Pens sympatisører.

Man skal vare sig for at komme med forudsigelser. Det har vi alle lært efter den amerikanske valgkamp, englændernes folkeafstemning om EU m.v., men alligevel kan det helt sikkert konstateres, at det bliver et endog MEGET tæt løb. Især hvis franskmændene beslutter sig for at tage ud i det gode vejr på vejen til søndagsfrokosten for at stemme. De folk, der endnu ikke helt har bestemt sig, kan blive en meget væsentlig faktor, og jeg glæder mig til at følge France 2 søndag fra kl. 18:30, for det bliver en rigtig dramatisk aften med et ganske usikkert resultat.

Så siger man, at politik er kedelig? Ikke i denne omgang i Frankrig i hvert fald... :-)

2 kommentarer:

Cyril Malka sagde ...

Helt enig.

Jeg har moret mig storartet imens jeg så på det. Havde man set det i en film, ville man have sagt, at nu var de gået for langt i komedien ...

Det var dog trist morskab for noget så alvorligt som duellen mellem de to kandidater som ønsker at bliver Frankrigs mægtigste person ikke burde ligne en B-komedie.

Henrik V Blunck sagde ...

Jeg er fuldkommen enig.

Samtidig kom jeg i tanke om hvor tragisk det er, at man nu bliver nødt til at definere hvornår en moderator slukker for mikrofonen. Hvordan de nogensinde fik regnskabet med tidsberegning til at gå op, når de så mange gange afbrød hinanden fuldkommen hensynsløst er mig en gåde.

De to moderatorer dumpede fatalt i denne debat.

Det bliver interessant at følge valgaftenen på France 2, og mange tak for din analyse på din blog. Den er super velskrevet. For fransktalende læsere af denne blog anbefales det at kaste et blik over på http://cyrilmalka.fr/1701/la-zizanie