søndag den 7. maj 2017

Så er det i dag vi får afgørelsen på det franske præsidentvalg

Billedkilde: The Local
Jeg indrømmer det gerne. Jeg har været næsten søvnløs i nat. Først ved 4-tiden faldt jeg helt omkuld, og vågnede så for snart en lille time siden. Det franske præsidentvalg ER dramatisk, for det har - og får - store konsekvenser, hvis Marine Le Pen skulle gå hen og vinde.


Jeg undrede mig en smule fredag over, at EUs Juncker nu pludselig begyndte at tale om mere åbenhed og medskyldighed i Brexit. Alt sammen de rigtige ord, men hvor bliver handlingen af? Det kastede jeg dette tweet om, som desværre ikke fik nogen svar...

Det ER et problem overalt i Europa, at politikerne først taler åbenhed og kritik af EU når de står over for et NEJ eller et valg, der risikerer, at gå dem imod. INGEN - absolut INGEN! - tager dette alvorligt mellem disse valg, for de er mere optaget af at mele egne kager, og sikre egne diætordninger end at tjene de befolkninger de påstår de repræsenterer.

Det er da demokratisk underskud, der vil noget!

Faste læsere vil kende mit frankofile grundsyn, og jeg må bare erkende, at udsigten til, at dette valg kan få et meget uheldigt resultat virkelig bekymrer mig.

Alt for mange tager på dette som om det var valget mellem grovhakket Stryhns eller bacon-varianten...:-)

Vi får se hvad aftenen vil bringe. France 2 kører valgaften fra kl. 18:30 for dem, som også taler sproget og gerne vil følge med, ligesom CNN også løbende har haft en glimrende dækning af emnet i det døgn, hvor franske medier slet ikke har måtte nævne noget om valget.

Fortsat god søndag til alle.

2 kommentarer:

Henrik V Blunck sagde ...

Nuværende forudsigelse: 65,5% til Macron - 34,4 til Le Pen
Nu bliver det spændende at se hvordan de næste 5 år går. Om han får gennemført sit ønske om en reform af EU, sine reformer for genoprettelsen af fransk økonomi m.v.

Derefter bliver det spændende om min semi-synske ven får ret i, at Le Pen vil klare sig bedre i 2022. ;-)

Henrik V Blunck sagde ...

De nyeste tal sagde 66,06% til Macron og 33,94% til Le Pen.
Dog med en væsentlig faktor: rigtig mange som stemte blankt...

Nu er der så folk der er begyndt at gætte på aldersfordelingen og uddannelsesniveauet hos dem der stemte på Macron - og her skal man huske to vigtige pointer:

1. Stemmesedlen er ligeglad med alder eller uddannelsesniveau. Resultatet tæller.
2. Folk har en tendens til at "lyve", især om hvem de stemmer på, og hvem har tjekket deres eksamensbevis?

De ovenstående to punkter er vigtige, for der laves alt for mange dårlige undersøgelser, og der drages alt for mange forkerte slutninger, fordi man ikke længere vurderer enten fremgang eller tilbagegang alene, men forsøger at sætte en elitær eller ikke-elitær dagsorden. Det er som at blande pærer og gulerødder... :-)