tirsdag den 9. februar 2016

Spørgetimen nærmest komisk

Jeg er nødt til igen at fremhæve hvor glad jeg er for statsministerens spørgetime. TV2 News sendte den også i dag, og den kunne ligeledes, som altid, ses på Folketingskanalen, kanal 95 for dem med YouSee. :-)

Det er næsten komisk at se spørgetimen, for udover den irriterende arrogance hos statsministeren, så er det alligevel besynderligt, at oppositionen ikke forstår, at regeringen gerne vil STARTE med en åben agenda. Forventningerne om, at regeringen skal sætte en klar dagsorden fra starten af var jo, indrømmet, det som kuldsejlede Helle Thorning-Schmidts forsøg på at skabe en trepartsforhandling.

Til trods for flere henvisninger til den tidligere kuldsejling ville Mette Frederiksen gerne have et løfte om fokus på mere end indvandrerudfordringen. Når hun kunne se, at hun ikke ville få dette, begik hun den store fejl at gentage sit ønske, hvor hun i stedet skulle have spurgt til de mange andre punkter, som optager befolkningen. Det lykkedes således helt for Liberal Alliance og Alternativet at tage debatten om overvågning - og her kom Lars Løkke Rasmussen på sin vis på glatis.

Det var næsten for nemt for statsministeren at kunne svare, at regeringens forslag ikke var på bordet endnu, men som alle kunne regne ud, så var Søren Pinds ministerium jo hurtige til at offentliggøre oplysninger om nogle af tankerne, så alle allerede er oppe og køre med hensyn til udsigten til masseovervågning. Twitter er ved at flyde over med henvisninger til, hvorledes man principielt er ved at overskride de rammer man allerede stoppede den seneste overvågning i 2014 på. Det duer bare ikke at forsøge at henvise til, at den almindelige borger ikke har noget at frygte, for alle kan se, at der er røg i køkkenet. Ingen røg uden ild - og når først alles øjne er fikst fokuserede på denne tabersag, så er der rigtig meget modvind.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, skulle naturligvis tale om boligejernes grundskyld i skarp konkurrence mod Liberal Alliance ønske om lettelser i topskatten. Enhedslisten havde allerede spurgt ind til topskatterne, hvilket statsministeren behændigt undgik at besvare.

Det sjove er, at dansk politik er begyndt at handle om alt andet end emnerne. Man behøver ikke fremlægge sit partis politik for sine kolleger i Folketinget. Jeg tror de fleste er bekendt med, at der er få områder hvor Enhedslisten er enige med Liberal Alliance - og sådan kan man gå hele vejen rundt.

Når en statsminister flere gange taler forbi formandens indikation af, at tiden er udløbet, så er det på tide at kalde folk til orden. Taletiderne er lavet for at politikerne kunne begynde at fatte sig i korthed, og alligevel lokker de sig ind i nærmest Schleimannske eller Glistrup-lignende indskudte sætninger (læs: perfiditeter!) som gør, at det til tider blive en smule belastende at høre på.

Meningen med spørgetimerne var at efterligne det, folk kender fra f.eks. Storbritannien, men det lykkes bestemt ikke. Man fornemmer helt klart, at politikerne møder med skyklapper på når de tager ordet i folketinget. Det ville klæde dem at give hinanden bare en smule ret i det, alle ER enige om, og så komme videre, og finde løsninger i stedet for demonstrationer af hvem der kan spørge mest finurligt...

Ingen kommentarer: