tirsdag den 28. maj 2019

Valgkommentar 14: Kvæl populismen - kræv nuancering!

Der er kun en måde at kvæle populismen på, og det er ved at kræve nuancering. Alle taler om nuancering, og alligevel glemmes substansen i mange nyheder, alt imens der tales i overskrifter for at score opmærksomheden.

Som befolkning er vi langt mindre kritiske både over for kilderne, men også når vi hører påstande kastet ud i luften.

For nylig hørte jeg en debat om kviklån hvor en mf'er kom med påstanden at 10% på et lån på en dag ville svare til billarder af procent på årsbasis - det var godt forsøgt. Men det passer bare ikke! Et lån på en tier, der betales tilbage dagen efter med 11 kr. har ganske rigtigt haft en rente på 10% på en dag, men på et år, så skal det beregnes som 10% * 365 = 3650%.

[At man i bogholderi arbejder med, at et år er lig med 360 dage er en helt anden sag :-)]

Hvis ikke man formår at forholde sig kritisk til debatter man hører, så kastes man rundt i manegen af nye påstande hver eneste dag, og så kan det være svært, at forholde sig nuanceret til de ting, man møder på sin vej gennem livet.

Jeg møder det ret tit. Selv respektable medier får engang imellem skrevet noget, man ved er bevidst forkert. Så er det lidt komisk, at når man gør opmærksom på fejlen, så har man ikke lige plads til at korrigere. Det fortæller en hel del om, hvorfor danske medier trænger til en alvorlig oprydning i egne ledelsesrækker. Man har ganske enkelt glemt sit fundament fra dengang de selv gik på journalistuddannelsen, og er begyndt at tale lige så meget udenom som i den politiske sektor.

No wonder, at begge brancher befinder sig i bunden af troværdighedsmålinger. :-)

Det er på høje tid, at vi som borgere forholder os kritisk til de historier vi bliver mødt med. Du skal stille krav til de medier, du følger, for ellers ender det hele i populisme - og dét går aldrig godt i det lange løb.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. :-)

Ingen kommentarer: